Przepis na chrupiące domowe gofry. Poczujesz się znowu jak dziecko pod budką z goframi nad morzem

Gofry to deser, którym niewielu by wzgardziło. Puszysta, chrupiąca konsystencja i słodki smak zachęcają do spałaszowania całej porcji na raz. Przepisów na nie jest całe mnóstwo, jednak żeby uzyskać ten wyjątkowy smak z beztroskich lat dzieciństwa, trzeba czegoś więcej. Korzystajcie z poniższej receptury i zajadajcie się pysznymi goframi!

Smak gofrów często kojarzy nam się z latem, wakacjami i dobrą zabawą. Trudno się dziwić, większość z nas zajadała się słodkimi wypiekami podczas rodzinnych wczasów nad morzem. Klimat budki z goframi niedaleko plaży trudno odtworzyć w dorosłym życiu. Pomoże w tym przepis na rewelacyjne gofry. Nie martwcie się, jest on tak prosty, że każdy sobie z nim bez trudu poradzi!

Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lat

Gofry lepsze niż z budki. Chrupiące, słodkie i rumiane

Chrupiące i zarazem delikatne gofry to idealny przysmak, który sprawdzi się zarówno jako słodkie śniadanie, jak i popołudniowa przekąska. W gofrach najlepsze jest to, że każdy może przygotować je wedle własnego uznania. Od ciebie zależy, jakie dodatki znajdą się na wierzchu. Może to być bita śmietana, cukier puder, nutella, truskawki, borówki, posypki, dżemy, konfitury i wiele więcej. A czego potrzebujesz do przygotowania ciasta na gofry?

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (około 300 g),
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • 80 g oleju,
  • dwie łyżeczki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina soli.

Gofry w mniej niż pół godziny. Sposób wykonania

Na samym początku podgrzej lekko mleko. Następnie oddziel białka od żółtek i umieść je w różnych naczyniach np. miskach. Do miski z żółtkami wlej ciepłe (ale nie gorące!) mleko i dodaj wybrany przez siebie olej (najlepiej rzepakowy). Dosyp mąkę i proszek do pieczenia. Używając miksera, wymieszaj wszystkie składniki, aby przybrały jednolitą, gładką konsystencję. 

W kolejnym kroku zajmij się ubijaniem białka na sztywno. Wsyp do niego szczyptę soli i zacznij miksować na niewielkich obrotach. Po chwili zacznij je zwiększać, aż osiągniesz maksymalną prędkość. Kiedy uzyskasz puszystą, lekką piankę, dodaj do niej cukru i kontynuuj ubijanie. Nie powinno to zająć dłużej niż dwie minuty. 

Ubitą pianę dodawaj stopniowo do naczynia z ciastem. Delikatnie je przy tym mieszaj. Najlepiej jeśli będziesz dodawać po jednej łyżce piany na raz. Gdy cała masa będzie już dokładnie połączona i wymieszana, zajmij się przygotowaniem gofrownicy. Natrzyj ją papierem do pieczenia zanurzonym w oleju. Możesz też użyć silikonowego pędzelka. Pamiętaj, aby cała powierzchnia gofrownicy była pokryta lekką warstwą tłuszczu. 

Używając chochli, wlej porcje ciasta do urządzenia, po czym je zamknij. Gofry powinny być gotowe po kilku minutach pieczenia. W pierwszej serii możesz sprawdzić, ile czasu potrzebują gofry w twojej gofrownicy, aby uzyskać idealne wypieczenie i chrupkość. Nie otwieraj jej zbyt często, gdyż możesz uszkodzić swoje wypieki. Kiedy cała partia gofrów będzie skończona, możesz dać wyobraźni zaszaleć z dodatkami. Pamiętaj, że żadna kombinacja nie jest zła. Smacznego!

Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA