Cukiernik zdradza trik na aksamitnie miękki i lekki jak obłoczek sernik. Pokochasz ten smak

Sernika nie trzeba nikomu przedstawiać. Ciasto to można uznać za jeden z symboli polskich kulinariów. Istnieje wiele jego odmian: wiedeński, nowojorski, japoński, królewski, z rosą, z bezą, na zimno... Wymieniać można by jeszcze długo. Pytanie, tylko: po co? Wiadomo przecież, że żaden inny sernik nie może konkurować z tym tradycyjnym, miękkim i puszystym.

Sernik to ciasto idealne na każdą okazję. Pieczemy je od święta i na co dzień, do pracy, do kawy i przy wielu innych okazjach. Sposób jego wykonania jest niemal tak prosty, jak lista jego składników. Z poniższą recepturą poradzi sobie każdy miłośnik słodkich deserów. Chcesz się przekonać?

Zobacz wideo Sernik idealny na lato - dwie propozycje

Wyśmienity sernik tradycyjny bez spodu. Czego będziesz potrzebować?

Tradycyjny sernik, aby zachwycił, powinien zostać przygotowany według wypróbowanego i skutecznego przepisu. Równie ważne są składniki, szczególnie ser. Wybierając twaróg, powinniśmy wziąć pod uwagę to, czy jest on wodnisty i kiepskiej jakości, czy zbity i z dobrym składem. Sekretnym składnikiem odpowiadającym za idealnie miękką i lekką konsystencję ciasta będzie cukier żelujący. Podobny efekt osiągniesz, mieszając ze sobą cukier i substancję zagęszczającą np. żelatynę. Będą ci również potrzebne inne produkty.

Składniki:

  • 1 kg twarogu,
  • 150 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 150 g cukru żelującego,
  • 6 dużych jajek,
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej (np. tortowej),
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

Sernik lekki jak obłoczek. Sposób wykonania

Zacznij od oddzielenia żółtek od białek i umieść je w różnych pojemnikach. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka zetrzyj z cukrem zwykłym i żelującym oraz ekstraktem z wanilii. W garnku rozpuść masło i gotuj je na małym ogniu, a następnie odłóż na bok do wystudzenia. Kiedy masło przestanie być gorące, wlec je powoli do naczynia z żółtkami.

W kolejnym kroku dodaj cały twaróg i miksuj. Pamiętaj, aby robić to na bardzo małych obrotach, w przeciwnym razie ciasto nie wyjdzie tak, jak tego oczekujemy. Do powstałej masy wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ponownie wszystko zamieszaj. Porcjami dodawaj ubite białko, nie przestając miksować.

Do upieczenia sernika będzie ci potrzebna nieduża blacha lub tortownica. Wyłóż ją papierem do pieczenia, by ciasto nie przykleiło się do ścianek formy. Piekarnik rozgrzej do 170 st. Celsjusza. Do wybranej formy przelej masę, następnie umieść ją w piekarniku i piecz przez około godzinę. Na koniec wyjmij gotowy sernik i odstaw go, aby się przestudził. Dla urozmaicenia możesz posypać wierzch ciasta cukrem pudrem, jednak i bez tego deser będzie wyśmienity. Smacznego!

Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.