Sernik na zimno z galaretką. Niezwykle proste ciasto z serków homogenizowanych, które będzie smakować obłędnie

Szybkie ciasto bez pieczenia to najlepsza wersja deseru w letnie dni. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a efekt zachwyca także wybrednych smakoszy. Nasza propozycja to sernik na zimno z galaretką. Dodaj ulubione owoce i ciesz się lekkim smakołykiem idealnym do porannej kawy.
Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Sernik na zimno z galaretką to proste ciasto bez pieczenia, które może wykonać nawet dziecko pod bacznym okiem rodzica. Dlatego kiedy tylko rozpoczyna się sezon na truskawki lub inne owoce, coraz częściej szukamy sprawdzonego przepisu na szybki deser. Nasza receptura jest wyjątkowo intuicyjna i łatwa w odtworzeniu.

Jak zrobić sernik na zimno? Z galaretką smakuje wybornie!

Podstawą udanego sernika jest uzyskanie kremowej masy. W przeciwieństwie do klasycznej wersji tego ciasta jest ono szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim nie wymaga pieczenia. Lekki, delikatny i wilgotny środek uzyskasz dzięki użyciu serków homogenizowanych. Dzięki dodaniu do kremu nieco ulubionej galaretki możesz bez większego wysiłku wpływać na smak sernika na zimno. 

Składniki:

Krem:

  • 500 g serka homogenizowanego,
  • galaretka o ulubionym smaku np. cytrynowa,
  • 170 ml wrzątku.

Spód:

  • paczka biszkoptów,
  • 100 ml wody,
  • łyżka soku z cytryny.

Dodatki:

  • truskawki,
  • borówki,
  • banan,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 500 ml wrzątku.

Jeśli zdecydujesz się na użycie bananów do ciasta, pamiętaj, aby wcześniej skropić je sokiem z cytryny. W przeciwnym razie szybko ściemnieją i będą brzydko się prezentować. Na opakowaniu galaretek często widnieje informacja, że na jedną torebkę należy użyć około 400 ml wody, jeśli jednak chcesz, aby szybciej stężała i miała więcej aromatu, nie wahaj się i zmniejsz ilość wrzątku tak jak w naszym przepisie. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sernik na zimno z galaretką i owocami. Sposób przygotowania

  1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. 
  2. Poukładać biszkopty tak, aby zakryły dno. Można położyć dwie warstwy.
  3. Nasączyć spód wodą z sokiem z cytryny.
  4. Przygotować krem. Galaretki cytrynowe zalać wrzątkiem, wymieszać dokładnie i odstawić do przestudzenia. 
  5. Chłodną galaretkę wstawić do lodówki, aby lekko stężała.
  6. Po 10 minutach wyjąć galaretkę i przełożyć do miski. Wlać serki homogenizowane i całość dokładnie zmiksować.
  7. Umyć owoce, a truskawki pokroić w kostkę. Wrzucić do kremu i wymieszać łyżką.
  8. Masę serową przelać na biszkopty. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce.
  9. Wstawić do lodówki na 10 minut.
  10. W tym czasie przygotować galaretkę na wierzch. Do miseczki wsyp dwie galaretki truskawkowe, zalej wrzątkiem i wymieszaj. Ostudź, a następnie wstaw do lodówki na 10 minut. 
  11. Wyciągnij sernik na zimno, zalej galaretką truskawkową i włóż ponownie do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciesz się smakiem ciasta bez pieczenia.
  12. Jeśli chcesz przyspieszyć cały proces, przygotuj galaretki już na początku, a sernik na zimno zrobisz w kilka minut.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.