Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Wojciech Modest Amaro to jeden z najsłynniejszych szefów kuchni w Polsce. Jego restauracja Atelier Amaro była pierwszą w naszym kraju, która została nagrodzona gwiazdką Michelin. Lokal został jednak zamknięty w czasie pandemii, podobnie jak druga restauracja w Zakopanem, a Amaro wycofał się z show biznesu. W październiku 2022 roku udzielił razem z żoną Agnieszką szczerego wywiadu Angelice Swobodzie z Weekend Gazeta.pl.
W związku z tym, że Wojciech Modest Amaro zasłynął z kuchni nietuzinkowej, a jego restauracje cieszyły się dużym prestiżem, może się wydawać, że przepisy mistrza trudno jest odtworzyć. Z pewnością nie każdy z nich jest prosty, niektóre wymagają nietypowych składników, które nie każdy ma w domu, ale sernik Wojciecha Modesta Amaro to coś, co jest zaskakująco proste! Bez problemu przygotujecie go we własnej kuchni, bo lista składników jest zupełnie podstawowa. Jesteście ciekawi przepisu? Znajdziecie go pod poniższym wideo.
Aby przygotować sernik Wojciecha Modesta Amaro, nie musisz kupować produktów, które przydadzą ci się tylko raz i później prawdopodobnie już po nie nie sięgniesz. Receptura na ciasto restauratora praktycznie niczym nie różni się od tych, z których na co dzień korzystamy w domach. Ważnym elementem sernika Amaro jest jednak owocowy sos, którym na koniec polewa się ciasto. Do jego przygotowania będą potrzebne świeże owoce, więc najlepiej robić go wiosną lub latem.
Składniki:
Na spód:
Na masę:
Na sos owocowy:
Sami widzicie, że lista składników na sernik Wojciecha Modesta Amaro nie jest skomplikowana. Najbardziej niestandardowym produktem jest chyba ocet balsamiczny, ale jest szansa, że duża część z was ma go w kuchennej szafce czy szufladzie.
Sernik Wojciecha Modesta Amaro. Sposób przygotowania:
Ciasteczka kruszymy i łączymy w misce z roztopionym masłem. Formę, w której będziemy piec sernik, wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rozprowadzamy na spodzie mieszankę ciasteczkowo-maślaną.
Białka ubijamy i gdy będą już miały konsystencję sztywnej piany, dodajemy do nich cukier. Ubijamy do momentu, aż masa będzie gładka, a drobinki cukru nie będą wyczuwalne. W osobnym naczyniu ucieramy całe jajka z twarogiem. Dodajemy mąkę i masło i dokładnie mieszamy. Ubite z cukrem białka łączymy ze składnikami z drugiej miski. Przelewamy na ciasteczkowy spód. Na wierzchu układamy owoce.
Sernik Wojciecha Modesta Amaro pieczemy dwie godziny w 170 stopniach C. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu z piekarnika, żeby sernik nie opadł. Powinien studzić się przy uchylonych drzwiczkach urządzenia. W tym czasie można przygotować sos owocowy. Jak go zrobić? Do garnka dodajemy owoce, cukier, ocet oraz wodę. Gotujemy do miękkości, a potem przecedzamy przez sitko. Gotowe ciasto polewamy sosem i podajemy.
Komentarze (0)
Sernik Wojciecha Modesta Amaro jest zaskakująco prosty. Oniemiejesz, gdy spróbujesz
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!