Puszysty sernik z trzech składników. To ekspresowe ciasto będzie lekkie jak chmurka

Nie masz pomysłu na deser? Oto przepis na puszysty sernik, do którego przygotowania wystarczą jedynie trzy składniki. Jego delikatna struktura i doskonały smak sprawią, że goście będą zachwyceni i każdy sięgnie po więcej.

Sernik to jeden z klasycznych wypieków, które sprawdzają się w różnych okolicznościach. Można go podawać jako deser, słodką przekąskę albo dodatek do kawy i herbaty. Aby wyszedł niezwykle delikatny i puszysty warto skorzystać z poniższego przepisu. 

Zobacz wideo Edyta Górniak o swoim połączeniu z Disney: Czyżby wszechświat wiedział?

Przepis na puszysty sernik. Zrobisz go z trzech składników

Do przygotowania sernika będą potrzebne tylko jajka, twaróg i mleko skondensowane. Ciasto warto podawać z dodatkiem konfitury, lukru bądź polewy czekoladowej. Najlepiej smakuje w towarzystwie lodów waniliowych. 

Składniki:

  • cztery jajka,
  • ćwierć kilograma twarogu półtłustego,
  • dwie szklanki skondensowanego mleka.

Sernik będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy

Przygotowanie:

  1. Twaróg zmiel dwa razy. Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. To dzięki nim sernik będzie miał wyjątkowo puszystą konsystencję.
  2. Przygotuj formę do pieczenia i nastaw piekarnik na 180 st. C na grzanie góra-dół.
  3. Żółtka zmiksuj ze skondensowanym mlekiem i zmielonym twarogiem. Powinna powstać jednolita, gładka masa. 
  4. Pianę z białek wmieszaj delikatnie w zmiksowaną masę z żółtek i twarogu.
  5. Przelej ciasto do przygotowanej wcześniej formy do pieczenia.
  6. Piecz sernik w 180 st. C przez około 40 minut.

Gotowy sernik najlepiej jest studzić pozostawiając go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Dzięki temu nie opadnie i pozostanie puszysty. W międzyczasie można przygotować polewę czekoladową lub lukier do polania ciasta. Doskonałym dodatkiem do deseru będzie konfitura i gałka lodów waniliowych. 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: