"Nie ciasto, ale złoto!". Ten delikatny arabski deser po prostu rozpływa się w ustach

Ciasto po arabsku to pomysł na oryginalny, lekki deser na bazie twarogu półtłustego. Będzie doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy. Do jego przygotowania będzie potrzebnych tylko kilka podstawowych składników.

Arabski deser może konkurować z tradycyjnym polskim sernikiem. Do jego wykonania potrzebne będą składniki takie jak mąka, cukier, twaróg, olej i odrobina mleka. 

Ciasto po arabsku jest puszyste, lekkie i rozpływa się w ustach. Będzie idealne jako słodkie śniadanie, przekąska czy podwieczorek.

Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego

Przepis na ciasto po arabsku. Wyśmienity deser o puszystej strukturze

Składniki:

  • cztery jajka,
  • trzy czwarte szklanki cukru,
  • szklanka mąki,
  • łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki oleju,
  • jedna trzecia szklanki mleka,
  • ćwierć kilograma twarogu półtłustego,
  • trzy łyżki cukru.

Ciasto po arabsku jest bardzo proste w wykonaniu

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
  2. Zmiksuj trzy jajka z cukrem na gładką, jasną i puszystą masę. Dodaj do niej olej, mleko i miksuj na mniejszych obrotach. Na koniec dodawaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Powinna powstać jednolita, gładka masa.
  3. Gotowe ciasto przelej do formy.
  4. Zmiksuj twaróg półtłusty z cukrem, skrobią i jajkiem. Miksuj, aż składniki dobrze się ze sobą połączą.
  5. Masę serową rozłóż na cieście w formie. Piecz w 180 st. C przez około 40 minut.
 

Uwaga. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyjąć je z lodówki przynajmniej na pół godziny przed pieczeniem.

Gotowe ciasto powinno studzić się przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu można posypać je cukrem pudrem. Ciasto po arabsku będzie komponowało się idealnie z dodatkiem lodów waniliowych i z kubkiem czarnej herbaty.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: