Arabski deser może konkurować z tradycyjnym polskim sernikiem. Do jego wykonania potrzebne będą składniki takie jak mąka, cukier, twaróg, olej i odrobina mleka.
Ciasto po arabsku jest puszyste, lekkie i rozpływa się w ustach. Będzie idealne jako słodkie śniadanie, przekąska czy podwieczorek.
Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego
Przepis na ciasto po arabsku. Wyśmienity deser o puszystej strukturze
Składniki:
- cztery jajka,
- trzy czwarte szklanki cukru,
- szklanka mąki,
- łyżka skrobi ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół szklanki oleju,
- jedna trzecia szklanki mleka,
- ćwierć kilograma twarogu półtłustego,
- trzy łyżki cukru.
Ciasto po arabsku jest bardzo proste w wykonaniu
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
- Zmiksuj trzy jajka z cukrem na gładką, jasną i puszystą masę. Dodaj do niej olej, mleko i miksuj na mniejszych obrotach. Na koniec dodawaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Powinna powstać jednolita, gładka masa.
- Gotowe ciasto przelej do formy.
- Zmiksuj twaróg półtłusty z cukrem, skrobią i jajkiem. Miksuj, aż składniki dobrze się ze sobą połączą.
- Masę serową rozłóż na cieście w formie. Piecz w 180 st. C przez około 40 minut.
Uwaga. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyjąć je z lodówki przynajmniej na pół godziny przed pieczeniem.
Gotowe ciasto powinno studzić się przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu można posypać je cukrem pudrem. Ciasto po arabsku będzie komponowało się idealnie z dodatkiem lodów waniliowych i z kubkiem czarnej herbaty.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl