Babka gotowana. Takiej metody mogłeś nie znać. Wyjdzie bajecznie lekka i delikatna

Szukasz pomysłu na babkę wielkanocną? Podajemy przepis na delikatne ciasto, które sprawdzi się nie tylko w święta. Babka gotowana to ciasto, które przygotowuje się w specjalnej do tego przeznaczonej formie.

Gotowanie babki to sposób na przygotowanie pulchnego i lekkiego ciasta o delikatnej strukturze. Do jej przyrządzenia potrzebny będzie garnek i specjalna, zamykana forma. Ciasto powinno się gotować około półtorej godziny, dlatego przed przystąpieniem do jego wykonania należy uzbroić się w cierpliwość.

Zobacz wideo Anna Lewandowska w drodze do Polski. Opowiedziała o tym, jak aktywnie zaczęła dzień

Gotowana babka to tradycyjne ciasto bez pieczenia

Sposób, w jaki przygotowuje się babkę gotowaną może zaskakiwać. Zamiast wstawiania jej do piekarnika korzysta się ze specjalnej formy, do której wlewa się gotowe ciasto. Taka babka jest niesamowicie puszysta i lekka. Jej smak i konsystencja zdecydowanie różnią się od tradycyjnych wypieków.

Babka gotowana. Przepis na ciasto wielkanocne

Składniki:

  • sześć jajek,
  • szczypta soli,
  • szklanka cukru pudru,
  • kostka masła,
  • szklanka mąki tortowej,
  • szklanka mąki ziemniaczanej,
  • dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • aromat waniliowy,
  • łyżka octu.

Babkę można ozdobić lukrem lub polewą czekoladową

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę tortową i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli na biały puch.
  3. Utrzyj masło z cukrem. Dodawaj do niego po jednym żółtku i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wlej ocet i dodaj kilka kropli aromatu waniliowego. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, aż uzyskasz ciasto o jednolitej konsystencji.
  4. Przygotowaną masę przelej do specjalnej formy do gotowania ciasta. 
  5. Formę z ciastem wstaw do garnka z gotującą się wodą. Powinna stabilnie trzymać się w garnku.
  6. Gotuj ciasto pod przykryciem przez około półtorej godziny. Po tym czasie wystarczy wyjąć formę z garnka i pozostawić ją do przestudzenia.
  7. Babkę polej lukrem albo polewą czekoladową.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: