Gotowanie babki to sposób na przygotowanie pulchnego i lekkiego ciasta o delikatnej strukturze. Do jej przyrządzenia potrzebny będzie garnek i specjalna, zamykana forma. Ciasto powinno się gotować około półtorej godziny, dlatego przed przystąpieniem do jego wykonania należy uzbroić się w cierpliwość.
Zobacz wideo Anna Lewandowska w drodze do Polski. Opowiedziała o tym, jak aktywnie zaczęła dzień
Gotowana babka to tradycyjne ciasto bez pieczenia
Sposób, w jaki przygotowuje się babkę gotowaną może zaskakiwać. Zamiast wstawiania jej do piekarnika korzysta się ze specjalnej formy, do której wlewa się gotowe ciasto. Taka babka jest niesamowicie puszysta i lekka. Jej smak i konsystencja zdecydowanie różnią się od tradycyjnych wypieków.
Babka gotowana. Przepis na ciasto wielkanocne
Składniki:
- sześć jajek,
- szczypta soli,
- szklanka cukru pudru,
- kostka masła,
- szklanka mąki tortowej,
- szklanka mąki ziemniaczanej,
- dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- aromat waniliowy,
- łyżka octu.
Babkę można ozdobić lukrem lub polewą czekoladową
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę tortową i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij ze szczyptą soli na biały puch.
- Utrzyj masło z cukrem. Dodawaj do niego po jednym żółtku i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wlej ocet i dodaj kilka kropli aromatu waniliowego. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, aż uzyskasz ciasto o jednolitej konsystencji.
- Przygotowaną masę przelej do specjalnej formy do gotowania ciasta.
- Formę z ciastem wstaw do garnka z gotującą się wodą. Powinna stabilnie trzymać się w garnku.
- Gotuj ciasto pod przykryciem przez około półtorej godziny. Po tym czasie wystarczy wyjąć formę z garnka i pozostawić ją do przestudzenia.
- Babkę polej lukrem albo polewą czekoladową.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl