Babka majonezowa będzie o wiele lepsza niż z cukierni, jeśli postąpisz według przepisu. A jest dziecinnie prosty

Najlepsze ciasta to te, które są smaczne i proste w przygotowaniu. To bardzo istotne szczególnie gdy przygotowujemy się do świąt i przyjmowania gości. Nie każda gospodyni ma czas, by spędzać długie godziny nad ciastem dlatego doskonałym wyborem na Wielkanoc jest babka majonezowa. Będzie idealnie piaskowa i wilgotna, a przy tym zrobisz ją w godzinę.

Są takie ciasta, które należy zrobić przynajmniej raz w życiu i właśnie do nich należy babka majonezowa. To tradycyjne wielkanocne ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników i smakuje obłędnie. Babciny przepis zawiera w sobie jednak kilka ważnych trików, które warto zastosować.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej tortowej,
  • 90 g skrobi ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 150 g majonezu,
  • 170 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder lub lukier do dekoracji,
  • masło i bułka tarta do oprószenia foremki.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Babka majonezowa wyjdzie idealna jeśli ogrzejesz ten składnik

Do głębokiej miski przesiewamy mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia i wspólnie mieszamy. Do osobnego naczynia wbijamy jajka. Co najważniejsze, powinny być one ciepłe. Dzięki temu wiązania w białku są luźniejsze i łatwiej ubić jaja na puszystą, sztywną pianę, a to ona jest kluczem do lekkiego jak chmurka ciasta. Białka wraz z żółtkami i cukrem ubijamy mikserem na najwyższych obrotach około kilku minut. Jajeczny puch mieszamy delikatnie szpatułką z majonezem oraz suchymi składnikami. Należy robić to delikatnie, by nie naruszyć pęcherzyków powietrza.

Gotową surową masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą foremki na babkę o średnicy 23 cm. Wrzucamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza (grzanie góra dół) i pieczemy około 30-40 minut. Pod koniec najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy babka majonezowa jest już gotowa. Kolejnym ważnym trikiem babcinym jest niewyjmowanie ciasta od razu z piekarnika.

Po zakończeniu pieczenia należy uchylić drzwiczki piekarnika na około 10 minut. Dopiero po tym czasie wyjmujemy ciasto i ostrożnie wyciągamy je z foremki. Babkę majonezową studzimy na kartce, a gdy ostygnie, dekorujemy cukrem pudrem lub cytrynowym lukrem. Ciasto będzie piaskowe, wilgotne i wyśmienite. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.