Są takie ciasta, które należy zrobić przynajmniej raz w życiu i właśnie do nich należy babka majonezowa. To tradycyjne wielkanocne ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników i smakuje obłędnie. Babciny przepis zawiera w sobie jednak kilka ważnych trików, które warto zastosować.
Do głębokiej miski przesiewamy mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia i wspólnie mieszamy. Do osobnego naczynia wbijamy jajka. Co najważniejsze, powinny być one ciepłe. Dzięki temu wiązania w białku są luźniejsze i łatwiej ubić jaja na puszystą, sztywną pianę, a to ona jest kluczem do lekkiego jak chmurka ciasta. Białka wraz z żółtkami i cukrem ubijamy mikserem na najwyższych obrotach około kilku minut. Jajeczny puch mieszamy delikatnie szpatułką z majonezem oraz suchymi składnikami. Należy robić to delikatnie, by nie naruszyć pęcherzyków powietrza.
Gotową surową masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą foremki na babkę o średnicy 23 cm. Wrzucamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza (grzanie góra dół) i pieczemy około 30-40 minut. Pod koniec najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy babka majonezowa jest już gotowa. Kolejnym ważnym trikiem babcinym jest niewyjmowanie ciasta od razu z piekarnika.
Po zakończeniu pieczenia należy uchylić drzwiczki piekarnika na około 10 minut. Dopiero po tym czasie wyjmujemy ciasto i ostrożnie wyciągamy je z foremki. Babkę majonezową studzimy na kartce, a gdy ostygnie, dekorujemy cukrem pudrem lub cytrynowym lukrem. Ciasto będzie piaskowe, wilgotne i wyśmienite. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl