Te kultowe dania wcale nie są tak wiekowe, jak myślisz. Tiramisu jest młodsze niż możesz podejrzewać!

Wiele tradycyjnych dań i przepisów uchodzi za wiekowe i przekazywane przez wiele pokoleń. Prawda jest jednak zaskakująca, ponieważ wiele regionalnych specjałów to tak naprawdę twór nowoczesnych czasów. Mowa tu m.in. o tiramisu, chlebku ciabatta czy słynnej tikka masali.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Niemal każdy region świata może szczycić się lokalną kuchnią i wszelakimi specjałami. Wiele z nich uchodzi za przepisy dawnych osadników, plemion i kolonii, które od zalania dziejów mieszkało na danym terenie. Prawda jest często zupełnie inna, a wiele z tradycyjnych przepisów nie ma nawet 100 lat!

Ciasto drożdżowe Ciasto drożdżowe. "Kiedy babcia je robiła, zamykała wszystkie drzwi"

Kultowe potrawy młodsze niż mogłoby się to wydawać 

Jedzenie to nie tylko dostarczanie ciału energii do działania, ale także kult, tradycja i w wielu przypadkach także sztuka. Biorąc pod lupę wiele potraw i przepisów z całego świata, mogłoby się wydawać, że w niektórych regionach są niemal od zawsze np. we Włoszech pasta, we Francji bagietki czy w Indiach tikka masala. Fakty są jednak zupełnie inne, bowiem wiele z przepisów to twór nowoczesnych czasów.

Na pierwszym miejscu warto wyróżnić klasyczne tiramisu, które uchodzi za jeden z najpopularniejszych deserów rodem ze słonecznej Italii. Dane mówią o wielu możliwych kolebkach, jednak najbardziej wiarygodne źródła podają, że pochodzi z restauracji o nazwie Le Beccherie w Treviso - regionie Veneto we Włoszech. W 1972 roku została tam dodana pozycja do menu o nazwie "Tiramesù". Wówczas była to kawa z kremem zabajone i dodatkiem herbatników. Dziś znamy znacznie więcej interpretacji tego przysmaku np. wersję karmelową, truskawkową czy z dodatkiem limoncello. 

Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady. Świętujemy Święto Czekolady czekoladą!

Tradycyjne dania, które uchodzą za stare receptury

Innym ciekawym przykładem jest indyjskie danie tikka masala, czyli nic innego jak odpowiednio przygotowany kurczak taplający się w kremowym sosie pomidorowo-śmietanowym. Specjał powszechnie uważany jest za narodową potrawę Wielkiej Brytanii, i to właśnie tam zrodził się przepis na to obłędnie smaczne i aromatyczne danie. Ali Ahmed Aslam utrzymywał, że wynalazł to danie w swojej restauracji Shish Mahal w Glasgow, a powstało przez zupełny przypadek, bowiem niezadowolony klient zareklamował suchy drób, na co w odpowiedzi kucharz zaserwował go w ekspresowym sosie. Tak według brytyjskich źródeł w latach 70. narodziło się smak rodem z Glasgow, który jest po dziś dzień uznawany jako rarytas tego regionu. 

Następna w kolejce jest ciabatta, która powstała zaledwie w 1982 roku. Jak widać, pieczywo dalekie jest od wiekowych receptur. Za twórcę uznaje się piekarza i kierowcę rajdowego Arnaldo Cavallariego, który nadał jej pełną nazwę "ciabatta polesana". Mężczyzna próbował stworzyć alternatywę dla francuskich bagietek, ale z nieco większą ilością wody i charakterystyczną włoską strukturą ciasta. Jak mawiał - idealna ciabatta jest chrupiąca na zewnątrz i miękka oraz ciągnąca w środku. Pod koniec lat 80. chleb zyskał już popularność za granicą i był produkowany masowo w USA i Wielkiej Brytanii, co traw do dzisiaj. 

Baby carrots to także nowoczesny twór, a raczej sprytny zabieg marketingowy, który działa od 1986 roku. Wówczas ogromnym problemem Mike Yurosek - rolnika z Kalifornii były tony zalegających warzyw. Mężczyzna chciał zapobiec marnowaniu żywności i w ten sposób wymyślił patent na sprzedaż małych marchewek, które w rzeczywistości mają normalne rozmiary, a są jedynie odpowiednio skracane. Ten genialny pomysł na zdrową przekąskę sprawił ogromny popyt i gwałtowny wzrost spożycia warzywa w Stanach Zjednoczonych.   

Gliwice 1996. Sprzedaż Prince Polo Inflacja nie spada, więc wspominamy. Chleb był za 1 zł. Dziś nie daliby okruchów

Więcej o: