Jak zrobić tiramisu? Ten włoski deser można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Proponujemy wersję z użyciem śmietanki kremówki, mascarpone, cukru pudru, cukru waniliowego oraz kakao. Nasz przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Do jego przyrządzenia będą potrzebne podłużne biszkopty typu savoiardi. Deser najlepiej jest układać w przezroczystym, szerokim naczyniu lub w kilku salaterkach.
Zobacz wideo Za oknami czuć wiosnę! Pszczoły i kwiaty budzą się do życia
Tiramisu - przepis na deser o aromacie kawy
Uwaga. Serek mascarpone i śmietanka kremówka przed ich ubiciem powinny być dobrze schłodzone. Opcjonalnie można dodać do kawy odrobinę likieru amaretto.
Składniki:
- opakowanie biszkoptów typu savoiardi,
- szklanka kawy,
- 500 ml śmietanki kremówki,
- 250 g serka mascarpone,
- opakowanie cukru waniliowego,
- dwie łyżki cukru pudru,
- kakao do posypania.
Włoski deser zrobisz w kwadrans. Gotowy należy schłodzić w lodówce
Przygotowanie:
- Zaparz szklankę mocnej kawy i przelej ją do głębokiego talerza. Powinna dobrze przestygnąć przed zamaczaniem biszkoptów.
- Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na sztywną pianę.
- Przygotuj naczynie, w którym chcesz przygotować deser. Zamaczaj biszkopty w kawie. Powinno się je w niej zanurzyć, ale nie na za długo - w przeciwnym razie się rozpadną.
- Układaj biszkopty na dnie naczynia. Rozsmaruj na nich połowę masy ze śmietany i mascarpone. Następnie rozłóż kolejną warstwę biszkoptów i resztę kremu.
- Wierzch deseru oprósz kakao. Po przygotowaniu wstaw tiramisu na co najmniej godzinę do lodówki.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl