Przepis na tiramisu, czyli Italia na deser. Po prostu rozpływa się w ustach. Zrobisz go w kwadrans

Szukasz pomysłu na lekki deser? Kremowe tiramisu sprawdzi się w różnych okolicznościach. Można przygotować je jedynie z biszkoptów, śmietanki kremówki i mascarpone. Gotowy deser wystarczy posypać kakao i schłodzić w lodówce.

Jak zrobić tiramisu? Ten włoski deser można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Proponujemy wersję z użyciem śmietanki kremówki, mascarpone, cukru pudru, cukru waniliowego oraz kakao. Nasz przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Do jego przyrządzenia będą potrzebne podłużne biszkopty typu savoiardi. Deser najlepiej jest układać w przezroczystym, szerokim naczyniu lub w kilku salaterkach.

Zobacz wideo Za oknami czuć wiosnę! Pszczoły i kwiaty budzą się do życia

Tiramisu - przepis na deser o aromacie kawy

Uwaga. Serek mascarpone i śmietanka kremówka przed ich ubiciem powinny być dobrze schłodzone. Opcjonalnie można dodać do kawy odrobinę likieru amaretto.

Składniki:

  • opakowanie biszkoptów typu savoiardi,
  • szklanka kawy,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • dwie łyżki cukru pudru,
  • kakao do posypania.

Włoski deser zrobisz w kwadrans. Gotowy należy schłodzić w lodówce

Przygotowanie:

  1. Zaparz szklankę mocnej kawy i przelej ją do głębokiego talerza. Powinna dobrze przestygnąć przed zamaczaniem biszkoptów.
  2. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na sztywną pianę. 
  3. Przygotuj naczynie, w którym chcesz przygotować deser. Zamaczaj biszkopty w kawie. Powinno się je w niej zanurzyć, ale nie na za długo - w przeciwnym razie się rozpadną.
  4. Układaj biszkopty na dnie naczynia. Rozsmaruj na nich połowę masy ze śmietany i mascarpone. Następnie rozłóż kolejną warstwę biszkoptów i resztę kremu.
  5. Wierzch deseru oprósz kakao. Po przygotowaniu wstaw tiramisu na co najmniej godzinę do lodówki.

Smacznego!

 Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: