Zakwas na żurek i barszcz w jednym. Ta mąka idealnie zastąpi żytnią, a trik z czosnkiem pogłębi smak

Nadszedł ten czas, kiedy trzeba pomyśleć o zakwasie na żurek lub barszcz. Dziś jednak mamy dla was pewną propozycję. A co, gdyby zrobić taki zakwas, który idealnie pasuje zarówno na żurek i do barszczu? Jeśli jeszcze nie udało wam się podjąć decyzji, która zupa wyląduje na wielkanocnym stole, pokażemy wam jak zrobić uniwersalny zakwas. Nie ma tu ani mąki pszennej, ani żytniej - inna śmiało może z nimi konkurować w zakwasowym turnieju.

Więcej przepisów przydatnych przed Wielkanocą znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zakwas na żurek ma być kwaśny, ciemny i esencjonalny. Zakwas na barszcz, także kwaśny, ale jednak nieco łagodniejszy, nieco gęstszy. A gdyby zrobić zakwas, który połączy w sobie najlepsze cechy obu? Nie, nie musisz łączyć pół na pół mąki żytniej i pszennej - wystarczy, że użyjesz orkiszowej, oczywiście pełnoziarnistej. Do tego czosnek - nim musisz się odpowiednio zając. Po pierwsze - nie "rozbieraj" ząbków - niech na Wielkanoc wystąpią w mundurkach. Po drugie - lekko zgnieć nożem ząbki, by uwolniły maksimum smaku. Taki zakwas będzie prima sort. 

Zakwas na żurek i barszcz w jednym - przepis z mąką orkiszową

Składniki:

  • 8 kopiastych łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • ok. 1 l przegotowanej i ostudzonej wody
  • 6 ząbków czosnku wraz z łupinami
  • 4 listki laurowe
  • 6-8 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego
  • płaska łyżka majeranku

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj duży, czysty słoik lub kamionkę. Wsyp mąkę, zalej wodą i wymieszaj. 
  2. Ząbki czosnku zgnieć nożem i wrzuć do słoika. Dodaj resztę przypraw i ponownie wymieszaj. 
  3. Wieko słoika lub kamionki przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce, np. na kuchenny blat.
  4. Codziennie o tej samej porze zamieszaj zakwas drewnianą łyżką. Po 4 dniach spróbuj go na kwaśnosć - jeśli twoim zdaniem jest za mało intensywny - daj mu dojrzewać jeszcze 2 dni. 
  5. Gotowy zakwas przelej do butelek, szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce. 
Więcej o: