Więcej przepisów przydatnych przed Wielkanocą znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zakwas na żurek ma być kwaśny, ciemny i esencjonalny. Zakwas na barszcz, także kwaśny, ale jednak nieco łagodniejszy, nieco gęstszy. A gdyby zrobić zakwas, który połączy w sobie najlepsze cechy obu? Nie, nie musisz łączyć pół na pół mąki żytniej i pszennej - wystarczy, że użyjesz orkiszowej, oczywiście pełnoziarnistej. Do tego czosnek - nim musisz się odpowiednio zając. Po pierwsze - nie "rozbieraj" ząbków - niech na Wielkanoc wystąpią w mundurkach. Po drugie - lekko zgnieć nożem ząbki, by uwolniły maksimum smaku. Taki zakwas będzie prima sort.
Zakwas na żurek i barszcz w jednym - przepis z mąką orkiszową
Składniki:
- 8 kopiastych łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- ok. 1 l przegotowanej i ostudzonej wody
- 6 ząbków czosnku wraz z łupinami
- 4 listki laurowe
- 6-8 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
- płaska łyżka majeranku
Sposób wykonania:
- Przygotuj duży, czysty słoik lub kamionkę. Wsyp mąkę, zalej wodą i wymieszaj.
- Ząbki czosnku zgnieć nożem i wrzuć do słoika. Dodaj resztę przypraw i ponownie wymieszaj.
- Wieko słoika lub kamionki przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce, np. na kuchenny blat.
- Codziennie o tej samej porze zamieszaj zakwas drewnianą łyżką. Po 4 dniach spróbuj go na kwaśnosć - jeśli twoim zdaniem jest za mało intensywny - daj mu dojrzewać jeszcze 2 dni.
- Gotowy zakwas przelej do butelek, szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce.