Tak rozpoznasz polskie truskawki. Nie daj się naciąć. Liczy się godzina, o której pójdziesz na targ

Sezon na truskawki trwa od maja do końca lipca. W tym okresie możemy kupić owoce z polskich upraw, ale warto uważać na oszustów. Okazuje się, że pora, w jakiej idziemy na zakupy, ma spore znaczenie.

W Polsce możemy kupić truskawki importowane z Grecji, Hiszpanii czy Maroka, ale wiele osób woli wybierać polskie produkty. Czasem jednak sprzedawcy wprowadzają nas w błąd. Twierdzą, że handlują krajowymi owocami, a to nieprawda. Jak się przed tym ustrzec? Oto garść porad, w jaki sposób kupić świeżo zbierane truskawki i nie dać się nabrać.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Kiedy kupować truskawki, aby były świeże? Nie idź na targ z samego rana, bo możesz się naciąć 

Najczęściej udajemy się na rynek czy targowisko o wczesnej porze, by kupić jak najświeższe owoce. To błąd, bo jak się okazuje, z samego rana sprzedawane są truskawki z importu lub te, które były zbierane poprzedniego dnia. Kiedy zależy nam, aby kupić krajowe zbiory, lepiej wybrać się na zakupy około 12:00. Po czym rozpoznać polskie truskawki? Zwróćmy uwagę na szypułkę. Powinna być zielona i przylegająca, jeśli jednak jest sucha, a wokół truskawka ma jasny, niemal biały kolor to sygnał, że mamy do czynienia ze starymi lub importowanymi owocami.

Truskawki są wyjątkowo drogie. Z czego to wynika?
Truskawki są wyjątkowo drogie. Z czego to wynika? Fot. Jagoda Gorol / Agencja Wyborcza.pl

Polską truskawkę można poznać również po zapachu, ponieważ jeśli była zbierana niedawno będzie intensywnie pachnieć. Owoce z importu pozbawione są charakterystycznej woni, a często i smaku. Krajowe truskawki są też większe, niż ich importowane odpowiedniki i mają sercowaty kształt.

Jak przechowywać truskawki? Trzymaj się tych zasad, a dłużej będą świeże i nie popsują się tak szybko

Truskawki nadają się do przechowywania w lodówce, jednak zanim je tam włożymy, należy przesypać je z torebki do pojemnika lub na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Nie układamy ich piętrowo, bo mogą się zgnieść i zrobi się z nich papka. Pamiętajmy, by oderwać szypułki dopiero przed ich bezpośrednim zjedzeniem, a dłużej zachowają świeżość i nie będą się psuć. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.