• Link został skopiowany

Patelnię rzuć w kąt i zrób placki ziemniaczane bez smażenia. Tak chrupiących świat nie widział

Choć przepis na placki ziemniaczane jest banalnie prosty, nie można tego powiedzieć o ich przygotowaniu. Tarcie i długie stanie nad patelnią sprawiają, że robimy je rzadko. Dodatkowo skąpane w oleju placuszki nie należą do najzdrowszych. Czy istnieje rozwiązanie? Sprawdź te placki ziemniaczane bez smażenia.
Placki ziemniaczane
Przepis na placki ziemniaczane bez smażenia. Fot. funkybg / iStock

Placki ziemniaczane zdecydowanie należą do ścisłego grona ulubionych dań wielu osób, choć mało kto lubi je przygotowywać. Niezależnie od tego, czy serwujesz je z cukrem, sosem, śmietaną, czy ketchupem, danie to ma jeden poważny minus. Chodzi o smażenie. To przez to placki ziemniaczane nie należą do dań lekkostrawnych i zdrowych, na patelni często nasiąkają bowiem tłuszczem. Czy można zrobić pyszne i chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia?

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Placki ziemniaczane bez smażenia są prostsze, niż myślisz. Po prostu zrób je w gofrownicy

Choć placki ziemniaczane kojarzą się przede wszystkim z pracochłonnym smażeniem, można je przygotować także na inne sposoby. Jednym z nich jest pieczenie w piekarniku, jak się jednak okazuje, jest jeszcze prostszy sposób. Wystarczy gofrownica. Nie musi to być sprzęt o dużej mocy, choć w przypadku słabszego urządzenia cały proces może się nieco wydłużyć. Ma to jednak swoje plusy, dłużej wypiekane w gofrownicy placki będą bardziej chrupiące.

Przepis na placki ziemniaczane z gofrownicy. Zrób, a nie pożałujesz

Placki ziemniaczane bez smażenia przygotujesz bez grama niepotrzebnego tłuszczu i bez konieczności wietrzenia potem całego mieszkania. Najlepsze będą małe placuszki, choć równie dobrze możesz nałożyć sporą porcję masy, tak by zrobić pełnowymiarowe gofroplacki.

Gofry na słono z warzywami
Gofry na słono z warzywami Anastasia_Panait /Shutterstock

Placki ziemniaczane z gofrownicy - potrzebne składniki:

  • 1 kg ziemniaków, obranych i umytych,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 średnia cebula,
  • jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej i odrobina mąki ziemniaczanej - opcjonalnie.

Ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę (do innej miseczki) na średnich. Ziemniaki przełóż na sitko lub durszlak i odsącz nadmiar wody do naczynia. Odstaw płyn na bok, by skrobia wytrąciła się na dnie. Możesz też pominąć ten krok, odsączyć ziemniaki i po prostu dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.

Do odsączonych ziemniaków dodaj startą cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Masa powinna być nieco gęstsza niż w przypadku tradycyjnych placków. Rozgrzej gofrownicę, płytki posmaruj odrobiną oleju. Nakładaj po łyżce i piecz aż do uzyskania złotego koloru i odpowiedniej chrupkości. Podawaj z ulubionym dodatkiem, np. śmietaną lub sosem czosnkowym. Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: