Placki ziemniaczane zdecydowanie należą do ścisłego grona ulubionych dań wielu osób, choć mało kto lubi je przygotowywać. Niezależnie od tego, czy serwujesz je z cukrem, sosem, śmietaną, czy ketchupem, danie to ma jeden poważny minus. Chodzi o smażenie. To przez to placki ziemniaczane nie należą do dań lekkostrawnych i zdrowych, na patelni często nasiąkają bowiem tłuszczem. Czy można zrobić pyszne i chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia?
Choć placki ziemniaczane kojarzą się przede wszystkim z pracochłonnym smażeniem, można je przygotować także na inne sposoby. Jednym z nich jest pieczenie w piekarniku, jak się jednak okazuje, jest jeszcze prostszy sposób. Wystarczy gofrownica. Nie musi to być sprzęt o dużej mocy, choć w przypadku słabszego urządzenia cały proces może się nieco wydłużyć. Ma to jednak swoje plusy, dłużej wypiekane w gofrownicy placki będą bardziej chrupiące.
Placki ziemniaczane bez smażenia przygotujesz bez grama niepotrzebnego tłuszczu i bez konieczności wietrzenia potem całego mieszkania. Najlepsze będą małe placuszki, choć równie dobrze możesz nałożyć sporą porcję masy, tak by zrobić pełnowymiarowe gofroplacki.
Placki ziemniaczane z gofrownicy - potrzebne składniki:
Ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę (do innej miseczki) na średnich. Ziemniaki przełóż na sitko lub durszlak i odsącz nadmiar wody do naczynia. Odstaw płyn na bok, by skrobia wytrąciła się na dnie. Możesz też pominąć ten krok, odsączyć ziemniaki i po prostu dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.
Do odsączonych ziemniaków dodaj startą cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Masa powinna być nieco gęstsza niż w przypadku tradycyjnych placków. Rozgrzej gofrownicę, płytki posmaruj odrobiną oleju. Nakładaj po łyżce i piecz aż do uzyskania złotego koloru i odpowiedniej chrupkości. Podawaj z ulubionym dodatkiem, np. śmietaną lub sosem czosnkowym. Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Komentarze (0)
Patelnię rzuć w kąt i zrób placki ziemniaczane bez smażenia. Tak chrupiących świat nie widział
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!