Patelnię rzuć w kąt i zrób placki ziemniaczane bez smażenia. Tak chrupiących świat nie widział

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Choć przepis na placki ziemniaczane jest banalnie prosty, nie można tego powiedzieć o ich przygotowaniu. Tarcie i długie stanie nad patelnią sprawiają, że robimy je rzadko. Dodatkowo skąpane w oleju placuszki nie należą do najzdrowszych. Czy istnieje rozwiązanie? Sprawdź te placki ziemniaczane bez smażenia.

Placki ziemniaczane zdecydowanie należą do ścisłego grona ulubionych dań wielu osób, choć mało kto lubi je przygotowywać. Niezależnie od tego, czy serwujesz je z cukrem, sosem, śmietaną, czy ketchupem, danie to ma jeden poważny minus. Chodzi o smażenie. To przez to placki ziemniaczane nie należą do dań lekkostrawnych i zdrowych, na patelni często nasiąkają bowiem tłuszczem. Czy można zrobić pyszne i chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia?

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Placki ziemniaczane bez smażenia są prostsze, niż myślisz. Po prostu zrób je w gofrownicy

Choć placki ziemniaczane kojarzą się przede wszystkim z pracochłonnym smażeniem, można je przygotować także na inne sposoby. Jednym z nich jest pieczenie w piekarniku, jak się jednak okazuje, jest jeszcze prostszy sposób. Wystarczy gofrownica. Nie musi to być sprzęt o dużej mocy, choć w przypadku słabszego urządzenia cały proces może się nieco wydłużyć. Ma to jednak swoje plusy, dłużej wypiekane w gofrownicy placki będą bardziej chrupiące.

Przepis na placki ziemniaczane z gofrownicy. Zrób, a nie pożałujesz

Placki ziemniaczane bez smażenia przygotujesz bez grama niepotrzebnego tłuszczu i bez konieczności wietrzenia potem całego mieszkania. Najlepsze będą małe placuszki, choć równie dobrze możesz nałożyć sporą porcję masy, tak by zrobić pełnowymiarowe gofroplacki.

Gofry na słono z warzywami
Gofry na słono z warzywami Anastasia_Panait /Shutterstock

Placki ziemniaczane z gofrownicy - potrzebne składniki:

  • 1 kg ziemniaków, obranych i umytych,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 średnia cebula,
  • jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej i odrobina mąki ziemniaczanej - opcjonalnie.

Ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę (do innej miseczki) na średnich. Ziemniaki przełóż na sitko lub durszlak i odsącz nadmiar wody do naczynia. Odstaw płyn na bok, by skrobia wytrąciła się na dnie. Możesz też pominąć ten krok, odsączyć ziemniaki i po prostu dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.

Do odsączonych ziemniaków dodaj startą cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Masa powinna być nieco gęstsza niż w przypadku tradycyjnych placków. Rozgrzej gofrownicę, płytki posmaruj odrobiną oleju. Nakładaj po łyżce i piecz aż do uzyskania złotego koloru i odpowiedniej chrupkości. Podawaj z ulubionym dodatkiem, np. śmietaną lub sosem czosnkowym. Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:

Komentarze (0)

Patelnię rzuć w kąt i zrób placki ziemniaczane bez smażenia. Tak chrupiących świat nie widział

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).