Żywność coraz droższa. Ceny rosną szybciej niż przed laty

Analizy wykonane przez Polski Instytut Ekonomiczny dowodzą, że ceny żywności od roku rosną szybciej niż w poprzednich latach. Przez suszę może być jeszcze drożej.

Jedzenie niemal 2,5 raza droższe niż w ciągu ostatniej dekady

Eksperci z Polskiego Instytutu Ekonomicznego przeanalizowali dane GUS z ostatnich lat dotyczące cen żywności i napojów bezalkoholowych. Ich wnioski na ten temat zostały przedstawione w „Tygodniku Gospodarczym PIE”. Okazuje się, że od lipca 2019 roku wzrost cen przekroczył 6 proc. rocznie. Dla porównania, przez ostatnich dziesięć lat średni wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych wynosił średnio 2,5 proc. rocznie. Co więcej, trwająca susza może go pogłębić jeszcze bardziej (więcej o efektach suszy: Nie wszystkich cieszy piękna pogoda. Czy przez tegoroczne susze ceny warzyw i owoców wzrosną? Pytamy ekspertów).

Duży wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych w ostatnim czasie ma wpływ na stopę inflacji, która w marcu wyniosła 4,6 proc. (kilkanaście miesięcy temu wynosiła 1 proc., w 2019 2-3 proc., a na początku bieżącego roku przekroczyła 4 proc.). Ta kategoria produktów to najważniejszy element koszyka inflacyjnego GUS (odpowiada za 1/4 jego wartości).

Zobacz wideo

Kto najbardziej odczuwa podwyżki?

Wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych jest oczywiście najbardziej odczuwalny w niezamożnych gospodarstwach domowych – w nich aż 30 proc. wydatków przeznaczana jest właśnie na te produkty. Najbogatsze gospodarstwa domowe wydają na żywność i napoje bezalkoholowe mniej niż 20 proc. dochodów.

Trwająca epidemia i wprowadzone restrykcje sprawiają, że wzrost cen żywności jest bardziej odczuwalny. Ograniczenie wydatków na kulturę, odzież, rekreację, turystykę, transport czy wyposażenie mieszkania sprawia, że udział procentowy wydatków na żywność jest większy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.