Od 1 lipca wprowadzono nowe stawki VAT na żywność. Co kupimy taniej, a co podrożało?

Wraz z początkiem miesiąca rząd wprowadził nowe stawki podatku VAT na żywność. Podrożeją między innymi owoce morza. Co jest tańsze? Sprawdzamy.

Niższy VAT od 1 lipca

Nowa matryca VAT obowiązuje od 1 lipca. Wprowadzono ją po to, by ujednolicić stawki podatku dla konkretnych grup produktów, czytamy na portalu "Gazeta Prawna". Przykładowo do tej pory pieczywo było objęte różnymi stawkami - 5 i 23 proc w zależności od daty przydatności do spożycia.

VAT na musztardę także wiązał się z pewnymi sporami - stawka wynosiła 23 proc, zaś sosy musztardowe objęte były 8-procentowym podatkiem. Od początku lipca zarówno dla musztard, jak i sosów musztardowych wprowadzono wspólną wartość VATu, która wynosi 8 proc. Jakie jeszcze zmiany weszły w życie?

Na co obniżone stawki VAT?

Każdy rodzaj pieczywa objęty jest takim samym podatkiem, który wynosi 5 proc. Mowa nie tylko o chlebie czy bułkach, lecz także czipsach, ciastkach i słonych paluszkach.

Do tej pory podatek na owoce wynosił 8 proc. Teraz zapłacimy za nie mniej, bo 5 proc. Tym VATem objęte są zarówno owoce krajowe, jak i egzotyczne, a także pistacje, migdały i kokosy.

5-procentowy VAT ustanowiono także dla zup, bulionów i żywności homogenizowanej oraz dietetycznej. Do tej pory wynosił 8 proc.

Drożej zapłacimy jednak za część przypraw (na przykład kmin czy kurkumę) - podwyżka z 5 do 8 proc. Również owoce morza, kawior i ich przetwory są droższe, gdyż VAT podwyższono z 5 do 23 proc. Zmiana dotyczy także lodu spożywczego - z 8 do 23 proc.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.