Trik Nigelli Lawson na superchrupiące frytki robi furorę. Główną rolę gra... zimny olej

Frytki to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Proste, tanie, szybkie i przede wszystkim pyszne. Przepisów jest masa, tak samo jak trików na to, by były idealnie chrupiące. Ostatnio swoim patentem podzieliła się Nigella Lawson i, po raz kolejny, wywołała niemałe poruszenie.

Nietłuste frytki, smażone w zimnym oleju. Żart?

Nigella Lawson, brytyjska guru kulinariów, lubi zaskakiwać. Niedawno pisaliśmy o jej hummusie z masłem orzechowym, który spotkał się z mieszanymi reakcjami. Tym razem na swojej stronie opublikowała przepis na wyjątkowo chrupiące toskańskie frytki, które smaży się w zimnym oleju, ale... nie są tłuste. Jak to? Dziennikarka wie, jak to brzmi. Jak sama napisała:

To rewolucyjne rozwiązanie: surowe, pokrojone ziemniaki wkładasz do zimnego oleju, a następnie podgrzewasz. Brzmi jak szaleństwo, ale to działa. Można by pomyśleć, że ta metoda sprawi, że będą nieznośnie tłuste, ale w rzeczywistości otrzymasz bajeczne, chrupiące, frytki bez oleju.

Jak zrobić chrupiące frytki metodą Nigelli Lawson?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków o typie uniwersalnym (Nigella poleca odmiany Maris Piper i Yukon Gold, ale można użyć także gatunków Gala, Irga lub Irys)
  • 1,5 l oleju kukurydzianego lub innego o neutralnym smaku
  • główka czosnku (nieobrana)
  • 8 gałązek tymianku, rozmarynu i szałwii (lub innych ziół)
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki oczyść, ale nie obieraj. Pokrój w słupki o grubości jednego centymetra.
  2. Do głębokiego garnka o grubym dnie wlej olej i przełóż frytki. Ustaw palnik na dużą moc i zagotuj tłuszcz. To powinno zająć około pięciu minut. Monitoruj olej przez cały czas.
  3. Gdy frytki się zagotują, nie mieszaj ich. Gotuj je przez kolejnych 15 minut, ale ciągle sprawdzaj, czy tłuszcz nie wrze zbyt mocno. Wtedy możesz lekko zmniejszyć ogień.
  4. Teraz możesz delikatnie zamieszać frytki i odkleić od dna jeśli kilka do niego przywarło. Następnie dodaj nieobraną główkę czosnku, znów zamieszaj i gotuj przez kolejnych 5-10 minut. Nie spuszczaj garnka z oczu - w tym momencie frytki lub czosnek bardzo szybko mogą zmienić kolor ze złocistego w brązowy.
  5. W momencie, gdy frytki będą bladozłote, ale już chrupiące, dodaj zioła. Całość zamieszaj, a po minucie wyjmij wszystko za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy, by frytki obciekły z tłuszczu.
  6. Przełóż ziemniaczki na talerz, posyp solą. Serwuj od razu.
Zobacz wideo Zobaczcie także: Frytki halloumi z dipem z awokado

Co sądzicie o takim sposobie robienia frytek? Niby smażone, a jednak trochę gotowane w oleju. My zdecydowanie spróbujemy!