Brakuje ci pomysłu na obiad lub kolację? Pieczone ziemniaki z twarożkiem się już wszystkim przejadły? Mamy inną propozycję. Przygotuj pyszne ziemniaki hasselback z mozzarellą – są równie proste i pyszne. Jak je przyrządzić? Sprawdź przepis.
Przepis na ziemniaki hasselback pochodzi ze Szwecji. To w tym kraju, w restauracji Hasselbacken, już 200 lat temu serwowano pieczone, cienko ponacinane ziemniaki. Dzięki tym nacięciom wierzch ziemniaka jest dobrze spieczony i chrupiący, a spód – nierozcięty – miękki i kremowy. W najprostszej wersji ziemniaki hasselback podaje się z masłem, solą i rozmarynem. Nasza dzisiejsza propozycja to pieczone ziemniaki hasselback z mozzarellą. Jak je przygotować?
Składniki:
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nie obieraj ich ze skórki. Połóż je na szerszym boku i ostrym nożem nacinaj w taki sposób, by powstały cieniutkie plasterki. Ziemniaka nie należy jednak nacinać do końca – należy zostawić około centymetrowy spód. Czosnek wyciśnij w wyciskarce i wymieszaj z oliwą, dodaj także szczyptę suszonej bazylii, a następnie skrop każdy ziemniak. Mozzarellę pokrój w dosyć cienkie półplastry lub paski i wkładaj do ziemniaków między nacięcia. Ułóż ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 25 minut w temperaturze 220*C. Po upieczeniu oprósz każdy ziemniak gruboziarnistą solą i odrobiną pieprzu. Podawaj na gorąco. Ziemniaki hasselback doskonale smakują z lekką sałatką z pomidorów i chrupiącej sałaty. Są bardzo smaczne zarówno jako osobne danie, jak i w roli dodatku na przykład do karkówki z grilla.
Do upieczenia ziemniaków można użyć po prostu masła lub oliwy i ulubionych przypraw. Ważne, żeby cienkie plasterki na wierzchu zostały posmarowane niewielką ilością tłuszczu przed zapieczeniem. Między plastry można także włożyć cienko pokrojony boczek, plasterki szynki lub kiełbasy. Do nadziewania nadadzą się także plasterki cebuli lub pieczarek. Wtedy dodatkowo można je także przed pieczeniem oprószyć startym parmezanem lub innym twardym serem.
Jakie ziemniaki wybrać do przygotowania tej potrawy? Do pieczenia najlepsze będą ziemniaki typu B, czyli tak zwane uniwersalne. Z wierzchu będą one chrupiące, w środku zaś – kruche i miękkie. Do tej grupy należą odmiany takie jak Irga, Irys, Oman, Ruta, Bila czy Gloria.