Kiedy wypada tłusty czwartek? Ważna data dla wszystkich łasuchów

Kiedy wypada tłusty czwartek? To pytanie z pewnością zadaje sobie wiele osób, które nie mogą się doczekać słodkiej tradycji. Ten dzień to ważna data w kalendarzu każdego łasucha. Na który dzień przypada zatem tłusty czwartek 2022?

Więcej aktualności kulinarnych znajdziesz na Gazeta.pl.

Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed wielkim postem w kalendarzu chrześcijańskim. Wówczas rozpoczyna się ostatni tydzień karnawału. Zgodnie z tradycją w tym dniu dozwolone jest objadanie się, przed cukierniami tworzą się więc długie kolejki, w których czasem trzeba stać nawet kilka godzin, aby zdobyć upragnionego pączka. W niektórych miejscach, które słyną ze szczególnie dobrych słodkości, ludzie czekają już na kilka godzin przed otwarciem. 

W tłusty czwartek wiele osób bierze udział w nieformalnych wyścigach o to, kto zjadł więcej pączków. Nie wszyscy jednak tego dnia pałaszują tylko pączki. Dużą popularnością cieszą się również faworki, znane także jako chrust. Zaś ci, którym zależy na tym, aby unikać smażonego jedzenia, sięgają na przykład po pączki pieczone. Przepis na nie znajdziecie również na Haps.pl:

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Kiedy wypada tłusty czwartek 2022?

Kiedy wypada tłusty czwartek w tym roku? Jeszcze chwilę trzeba poczekać, choć już nie tak bardzo długo. Tłusty czwartek 2022 odbędzie się 24 lutego. Jest więc jeszcze trochę czasu do święta słodkości, ale jesteśmy pewni, że szybko zleci i zanim się obejrzymy, będziemy objadać się pysznymi pączkami.

Dlaczego w tym roku tłusty czwartek odbędzie się 24 lutego, a rok temu był to 11 lutego? Jest to święto ruchome i, jak wspominaliśmy na początku tekstu, zależy od układu świąt w kalendarzu chrześcijańskim. Data ta jest ściśle uzależniona od terminu świąt wielkanocnych – tłusty czwartek wypada dokładnie 52 dni przed Wielkanocą. W związku z tym jego termin może przypaść w przedziale czasowym pomiędzy 29 stycznia, a 4 marca.

Tłusty czwartek - skąd wzięła się tradycja?

Tłusty czwartek w formie zbliżonej do obecnej świętowany jest w Polsce mniej więcej od XVII wieku, kiedy to zwyczaj jedzenia pączków zadomowił się w naszym kraju w miastach i na dworach. Jednak genezy tej tradycji doszukiwać się można już w czasach starożytnych, kiedy świętowano odejście zimy i witano wiosnę, ucztując. Podczas takiej uczty spożywano głównie tłuste potrawy, w starożytnym Rzymie również pączki. Były one jednakże wyrabiane z ciasta chlebowego, smażone na głębokim tłuszczu i nadziewane boczkiem lub słoniną. Pierwsze polskie pączki, nadziewane słoniną, smażone były na smalcu, podawane z tłustym mięsiwem i zapijane wódką. Z czasem słoninę zastąpiły migdały i orzeszki, którymi nadziewano niektóre z pączków – ten, kto trafił na migdał lub orzeszek, mógł spodziewać się szczęścia i dostatku.

Szukacie przepisów na pączki i faworki? Poniżej podrzucamy dwie propozycje:

Przepis na pączki smażone

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szklanka ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wódki (opcjonalnie)
  • tłuszcz do smażenia
  • ulubiona konfitura
  • lukier lub cukier puder na wierzch pączków

Sposób przygotowania:

Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj po łyżce mąki i cukru, a także odrobinę soli. Wszystko zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Odstaw rozczyn na kilkanaście minut, aż zacznie rosnąć. 

Do miski przesiej mąkę, wlej zaczyn oraz olej, wbij jajka, dodaj cukier i alkohol. Wszystkie składniki połącz i wyrabiaj przez kilka minut. Następnie przełóż ciasto do miski i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i zagnieć ponownie. Następnie rozwałkuj je na placek o grubości około 3 cm. Szklanką lub foremką wykrawaj kółka. W głębokim garnku rozgrzej olej. Gdy będzie wrzący, wkładaj po kilka pączków i smaż je, aż będą złote. Potem obracaj je na drugą stronę. Po usmażeniu odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Nadziej je marmoladą i oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem.

Przepis na faworki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 całe jajka
  • 1/3 szklanki śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 70 g miękkiego masła
  • łyżka octu
  • łyżka spirytusu (można dodać wódkę lub pominąć całkowicie ten składnik)
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajka oraz żółtka zmiksuj, aby powstała masa z pęcherzykami powietrza. Mąkę przesiej do dużej miski i wymieszaj ją z solą. Dodaj miękkie masło, śmietanę, masę jajeczną, spirytus. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie zawiń je w folię lub w czystą bawełnianą ściereczkę i odstaw na godzinę. W tym czasie ciasto zmięknie i będzie łatwiejsze do wałkowania.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto kilkukrotnie, aby się dobrze napowietrzyło. Po ostatnim wałkowaniu placek powinien mieć około 3 mm grubości. Nożem lub radełkiem pokrój go w paski o szerokości około 2 cm. W każdym pasku zrób pionowe nacięcie w środku. Następnie złap końcówkę faworka i przewlecz go przez nacięcie, by ciasto się wywinęło. Przygotuj tak każde ciasteczko.

Tłuszcz rozgrzej w dużym garnku. Faworki smaż porcjami (pamiętaj, aby nie wrzucać zbyt dużo faworków naraz – gdy temperatura oleju się za bardzo obniży, ciasto nasiąknie tłuszczem i nie usmaży się dobrze) około minuty (aż się lekko zrumienią) po każdej stronie. Następnie przełóż na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone faworki posyp cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.