Świąteczny obiad u Piotra Adamczyka. Ceny? Koszt barszczu czerwonego zwala z nóg

Świąteczne menu w restauracji Piotra Adamczyka jest bogate i każdy może znaleźć w nim coś dla siebie. Ile trzeba zapłacić za wigilijne dania serwowane w lokalu aktora? Niektórzy przecierają oczy ze zdziwienia.

Restauracja Stary Dom to miejsce z tradycją, które znajduje się w Warszawie. Powstała w miejscu Gościńca Opolskiego, który w latach 50. XX wieku był chętnie odwiedzany przez warszawiaków. Wnętrze lokalu przypomina karczmę, jest ciepłe i przytulne. Spoglądając na kartę, można od razu stwierdzić, że serwowana jest tam kuchnia polska.

Restaurację firmuje aktor Piotr Adamczyk, który prowadzi ją z przyjaciółmi - Mariuszem Diakowskim i Dariuszem Zarembą.

Przed świętami Bożego Narodzenia w menu lokalu pojawiły się wigilijne potrawy. Została przygotowana specjalna karta, która umożliwia wybranie najlepszych dań. Bogata jest w tradycyjne smaki, które można kupić również na wynos. W karcie, obok przystawek i dań głównych, znalazły się również desery w postaci klasycznych ciast. Wszystko zostało przygotowane przez szefa kuchni Łukasza Federowicza

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Bogate menu, a jak z cenami?

Karta jest pełna rozmaitych smaków i klasycznych dań. Została podzielona na cztery kategorie: przystawki, dania główne, zupy i ciasta. Ceny niekiedy mogą zwalić z nóg.

W przystawkach królują przede wszystkim ryby, których wahają się pomiędzy 39-73 zł za porcję. Lokal umożliwia również zakup pasztetu domowego, którego cena to 89 zł za kilo. Do wyboru są także dwie tarty, które w zależności od smaku kosztują 79 zł i 89 zł za kilo.

Dania główne to tradycyjne potrawy, które znajdują się na każdym świątecznym stole. Szef kuchni oferuje kapustę wigilijną w cenie 35 zł za porcję, pierogi z kapustą i grzybami lub z cielęciną za 39 zł za 7 sztuk. Smakosze kaczki również znajdą coś dla siebie. Jej połówka w towarzystwie klusek śląskich, modrej kapusty i sosu żurawinowego kosztuje 79 zł za porcję.

A co z zupami? Świąteczny klasyk, czyli barszcz czerwony, kosztuje 69 zł za 0,9 l, natomiast za zupę grzybową o takiej samej pojemności trzeba zapłacić już 89 zł.

W karcie znajdują się także desery. Każdy na pewno znajdzie coś dla siebie, ponieważ menu liczy aż 15 ciast. Ceny wahają się od 85 zł za 6 porcji babki drożdżowej, aż po 300 zł za 10 kawałków tortu sezamowo-chałwowego lub tortu truflowego. W menu można znaleźć także klasyczne wypieki. Za 5 porcji piernika świątecznego trzeba zapłacić 100 zł, sernik domowy to koszt 95 zł za takie same porcje. Wszystkim znany makowiec kosztuje w lokalu 150 zł za 10 porcji.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.