Jak zrobić pomidorową na rosole, żeby zaskoczyć domowników? Pomoże trik z masłem i aromatyczne warzywo
W poniedziałek w wielu domach następuje cudowna przemiana niedzielnego rosołu w pyszną zupę pomidorową. Tylko jak zrobić pomidorową na rosole, żeby smakowała idealnie? Postaw na pomidory z puszki i wykorzystaj patent z masłem. Przyda się też czosnek, ale z nim uważaj - możesz wszystko zepsuć.
Więcej trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupę pomidorową można zrobić na kilka sposobów, a dzis zaprezentujemy wam najszybszy i chyba najsmaczniejszy przepis na pomidorówkę. Jeśli masz trochę "rosołu z wczoraj", to w zasadzie problem z głowy. Wystarczy tylko dodać pomidory lub koncentrat. My zaproponujemy dziś zupę pomidorową z pomidorów w puszce z czosnkiem i oregano. Jednak jeden błąd i cała zupa straci smak. Będziemy podsmażać pomidory na maśle - czosnek trzeba dodać chwile przed końcem duszenia. W przeciwnym razie może się przypalić i zupa stanie się gorzka.
Jak zrobić pomidorową na rosole? Trik z masłem i czosnkiem poprawią smak
Składniki:
- ok. 1,5 l rosołu (najlepiej "czystego", bez mięsa i warzyw)
- ok. 600 g krojonych pomidorów w puszce
- 3-4 ząbki czosnku
- oregano suszone
- masło
- sól, pieprz do smaku
- pół szklanki przecieru pomidorowego (opcjonalnie, dla wzmocnienia smaku i koloru)
- opcjonalnie śmietana do zabielenia
- ulubiony makaron do podania
Pomidorowa na rosole - sposób wykonania
- Rosół zagotuj na wolnym ogniu. W tym czasie również ugotuj makaron do podania.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej solidną łyżkę masła. Następnie dodaj pomidory z puszki i na średniej mocy palnika podsmaż je, aż odparuje część płynu.
- Czosnek drobno posiekaj i dodaj do duszących się pomidorów. Dodaj także oregano, sól i pieprz. Z solą jednak ostrożnie - rosół najpewniej jest już doprawiony.
- Duś pomidory z czosnkiem 3-4 minuty, a kiedy zacznie się uwalniać aromat warzywa, całą zawartość patelni przełóż do gorącego rosołu.
- Zupę pomidorową gotuj jeszcze przez chwilę, by podduszone pomidory się rozpadły w wywarze. Jeśli lubisz zabielane zupy, dodaj 2-3 łyżki zahartowanej śmietany.
Wskazówka: Taką pomidorową możesz dodatkowo zblendować i podawać z grzankami lub pokruszony serem typu feta. Taka zupa będzie smakować jak z najlepszej restauracji.