Jak zrobić pomidorową na rosole, żeby zaskoczyć domowników? Pomoże trik z masłem i aromatyczne warzywo

W poniedziałek w wielu domach następuje cudowna przemiana niedzielnego rosołu w pyszną zupę pomidorową. Tylko jak zrobić pomidorową na rosole, żeby smakowała idealnie? Postaw na pomidory z puszki i wykorzystaj patent z masłem. Przyda się też czosnek, ale z nim uważaj - możesz wszystko zepsuć.

Więcej trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupę pomidorową można zrobić na kilka sposobów, a dzis zaprezentujemy wam najszybszy i chyba najsmaczniejszy przepis na pomidorówkę. Jeśli masz trochę "rosołu z wczoraj", to w zasadzie problem z głowy. Wystarczy tylko dodać pomidory lub koncentrat. My zaproponujemy dziś zupę pomidorową z pomidorów w puszce z czosnkiem i oregano. Jednak jeden błąd i cała zupa straci smak. Będziemy podsmażać pomidory na maśle - czosnek trzeba dodać chwile przed końcem duszenia. W przeciwnym razie może się przypalić i zupa stanie się gorzka. 

Zobacz wideo

Jak zrobić pomidorową na rosole? Trik z masłem i czosnkiem poprawią smak

Składniki:

  • ok. 1,5 l rosołu (najlepiej "czystego", bez mięsa i warzyw)
  • ok. 600 g krojonych pomidorów w puszce
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oregano suszone
  • masło
  • sól, pieprz do smaku
  • pół szklanki przecieru pomidorowego (opcjonalnie, dla wzmocnienia smaku i koloru)
  • opcjonalnie śmietana do zabielenia
  • ulubiony makaron do podania

Pomidorowa na rosole - sposób wykonania

  1. Rosół zagotuj na wolnym ogniu. W tym czasie również ugotuj makaron do podania. 
  2. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej solidną łyżkę masła. Następnie dodaj pomidory z puszki i na średniej mocy palnika podsmaż je, aż odparuje część płynu. 
  3. Czosnek drobno posiekaj i dodaj do duszących się pomidorów. Dodaj także oregano, sól i pieprz. Z solą jednak ostrożnie - rosół najpewniej jest już doprawiony. 
  4. Duś pomidory z czosnkiem 3-4 minuty, a kiedy zacznie się uwalniać aromat warzywa, całą zawartość patelni przełóż do gorącego rosołu. 
  5. Zupę pomidorową gotuj jeszcze przez chwilę, by podduszone pomidory się rozpadły w wywarze. Jeśli lubisz zabielane zupy, dodaj 2-3 łyżki zahartowanej śmietany. 

Wskazówka: Taką pomidorową możesz dodatkowo zblendować i podawać z grzankami lub pokruszony serem typu feta. Taka zupa będzie smakować jak z najlepszej restauracji.

Więcej o: