TasteAtlas to międzynarodowy przewodnik kulinarny online po kuchniach całego świata. Znajdziemy tam opisy tradycyjnych, regionalnych potraw, a także zestawienia najlepszych i najgorszych dań. Polska często gości w tych zestawieniach - niestety, pojawia się nie tylko w pozytywnych ocenach krytyków kulinarnych.
Lista "Najgorszych produktów mięsnych świata" przedstawia listę 79 najgorzej ocenianych potraw. Pierwsze, dość niechlubne miejsce, zajął kontrowersyjny polski przysmak z oceną 2,4. Salceson to wyrób podrobowy, przygotowywany najczęściej z głowizny wieprzowej oraz golonki i warzyw. Mięso na salceson najpierw się pekluje, a następnie obgotowuje i doprawia. W produkcie tym znajdziemy m.in. tłuszcz, podroby, krew, skórki, a także okrawki wieprzowiny, wołowiny bądź cielęciny. Jedni zajadają się nim z chlebem, inni z kolei stronią od niego.
Polski salceson zajął również miejsce w rankingu na "Najgorsze potrawy mięsne w Europie". Co ciekawe, na tej liście pojawia się jeszcze jeden polski produkt mięsny. Na 57. miejscu znalazł się powszechnie znany i lubiany... boczek, który najwyraźniej nie przypadł do gustu międzynarodowym gustom kulinarnym.
Na podium znalazło się także danie ze Słowacji. Liptovská saláma to rodzaj salami, pochodzący z regionu Żylińskiego, w północno-zachodniej części kraju. Lokalny przysmak wytwarzany jest z wołowiny, wieprzowiny oraz bukietu aromatycznych przypraw. Trzecie miejsce w zestawieniu przypadło Szynce Smithfielda, produkowanej w amerykańskim stanie Wirginia. Produkt wieprzowy jest poddawany obróbce, wędzony, solony i peklowany.
"Wyróżniono" również niemiecki wyrób wieprzowy Sülzwurst oraz słoweński przysmak o nazwie Tlačenica. W rankingu pojawiła się również francuska kiełbasa Andouille de Guémené, węgierska galaretka mięsna Disznósajt oraz Halberstädter Würstchen produkowane w Niemczech. Listę dziesięciu najgorzej ocenianych potraw mięsnych na świecie zamykają kolejne niemieckie produkty: Thüringer Leberwurst i Teewursta. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl