Najgorsze potrawy mięsne świata. Na pierwszym miejscu kontrowersyjny polski przysmak [RANKING]

Kuchnia polska słynie z wielu smakowitych potraw. Nasze pierogi, bigos i żurek zasłynęły na całym świecie. Oprócz dań powszechnie uwielbianych możemy się też poszczycić tymi nieco bardziej kontrowersyjnymi. Jedno z nich znalazło się na pierwszym miejscu rankingu na najgorsze potrawy mięsne świata.

TasteAtlas to międzynarodowy przewodnik kulinarny online po kuchniach całego świata. Znajdziemy tam opisy tradycyjnych, regionalnych potraw, a także zestawienia najlepszych i najgorszych dań. Polska często gości w tych zestawieniach - niestety, pojawia się nie tylko w pozytywnych ocenach krytyków kulinarnych.

Zobacz wideo 60% Polaków uważa, że ryba to nie mięso. Czy ma rację?

Najgorsze potrawy mięsne świata. Polska zwycięzcą zestawienia

Lista "Najgorszych produktów mięsnych świata" przedstawia listę 79 najgorzej ocenianych potraw. Pierwsze, dość niechlubne miejsce, zajął kontrowersyjny polski przysmak z oceną 2,4. Salceson to wyrób podrobowy, przygotowywany najczęściej z głowizny wieprzowej oraz golonki i warzyw. Mięso na salceson najpierw się pekluje, a następnie obgotowuje i doprawia. W produkcie tym znajdziemy m.in. tłuszcz, podroby, krew, skórki, a także okrawki wieprzowiny, wołowiny bądź cielęciny. Jedni zajadają się nim z chlebem, inni z kolei stronią od niego.

Polski salceson zajął również miejsce w rankingu na "Najgorsze potrawy mięsne w Europie". Co ciekawe, na tej liście pojawia się jeszcze jeden polski produkt mięsny. Na 57. miejscu znalazł się powszechnie znany i lubiany... boczek, który najwyraźniej nie przypadł do gustu międzynarodowym gustom kulinarnym.

W rankingu nie zabrakło specyficznych przysmaków z Niemiec, Słowacji i USA

Na podium znalazło się także danie ze Słowacji. Liptovská saláma to rodzaj salami, pochodzący z regionu Żylińskiego, w północno-zachodniej części kraju. Lokalny przysmak wytwarzany jest z wołowiny, wieprzowiny oraz bukietu aromatycznych przypraw. Trzecie miejsce w zestawieniu przypadło Szynce Smithfielda, produkowanej w amerykańskim stanie Wirginia. Produkt wieprzowy jest poddawany obróbce, wędzony, solony i peklowany.

"Wyróżniono" również niemiecki wyrób wieprzowy Sülzwurst oraz słoweński przysmak o nazwie Tlačenica. W rankingu pojawiła się również francuska kiełbasa Andouille de Guémené, węgierska galaretka mięsna Disznósajt oraz Halberstädter Würstchen produkowane w Niemczech. Listę dziesięciu najgorzej ocenianych potraw mięsnych na świecie zamykają kolejne niemieckie produkty: Thüringer Leberwurst i Teewursta. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA