Dziadek Leszek zawsze mówił, że świeża ryba jest najlepsza. Byłam w szoku, gdy dowiedziałam się prawdy

Wiele osób uważa, że świeże produkty są lepsze niż mrożone. Z tych drugich korzystamy zazwyczaj tylko poza sezonem. Okazuje się, że nie zawsze jest to dobra decyzja. Ekspert postanowił rozwiać wątpliwości w temacie ryb.

Mrożenie to powszechny sposób przedłużania trwałości produktów spożywczych. Mowa nie tylko o owocach i warzywach, lecz także mięsie, rybach i owocach morza. Najczęściej kupujemy mrożone ryby, gdy potrzebujemy jedzenia na późniejszy termin, a nie chcemy, żeby się zepsuło. Obawiamy się jednak, że będą miały gorszy smak, zapach i stracą swoje właściwości, dlatego na co dzień wolimy jeść świeże.

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Czy mrożone ryby są zdrowe? Szef kuchni powiedział, jaka jest prawda

Ekspert postanowił raz na zawsze obalić mit, że świeże ryby są lepsze od mrożonych. Mrożenie nie zmienia w istotny sposób wartości odżywczej produktów spożywczych. Szef kuchni i autor książek kulinarnych Barton Seaver w rozmowie z portalem washingtonpost.com powiedział, że obecnie ryby są mrożone w taki sposób, który pozwala na zachowanie ich jakości i wartości odżywczych.

Podkreślił też, że mrożenie ma korzystny wpływ na środowisko. Ryby najczęściej mrozi się po kilku godzinach od złapania ich. Z kolei te, które są sprzedawane jako świeże, w rzeczywistości mogą leżeć w sklepie już dobry tydzień.

Czy mrożone ryby są zdrowe?
Czy mrożone ryby są zdrowe? Fot. Krzysztof Koch / Agencja Wyborcza.pl

Czy mrożone ryby są dobre? Upiecz, a nie poczujesz różnicy

Podczas kupowania mrożonek pamiętaj o jednej rzeczy. Zawsze zwracaj uwagę na etykiety. Znajdziesz na nich nie tylko datę przydatności, lecz także listę składników i dodatków, które zawiera w sobie dana ryba. W 2016 roku naukowcy z National Fish and Wildlife Foundation przeprowadzili pewne badanie, nazywane "ślepym testem smaku". Dali ankietowanym do spróbowania dwa rodzaje pieczonej ryby. Jedno danie było przygotowane ze świeżej ryby, drugie z mrożonej. Dla większości osób ryba mrożona smakowała równie dobrze co świeża, a nawet lepiej. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: