Borówki są dość tanie i niskokaloryczne. To źródło błonnika, manganu oraz witamin B, C i K. Wzmacniają odporność, wspierają pracę serca oraz poprawiają funkcjonowanie mózgu. Oprócz tego działają korzystnie na układ krążenia. Największą zaletą tych owoców jest fakt, że są dostępne w sklepach niemal przez cały rok. Można jeść je solo albo dorzucić do koktajlu, deseru, dżemu czy owocowej sałatki.
Nikogo nie powinno dziwić, że borówki są nazywane superfoodem. Dostarczają wielu składników odżywczych, które przyczyniają się do pozytywnych skutków zdrowotnych. - Obejmują one korzyści dla serca, mózgu, trawienia, oczu i skóry. Zawartość błonnika może również pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi oraz poprawy zdrowia układu trawiennego - powiedział portalowi italianberry.it dietetyk Jordan Hill z Top Nutrition Coaching. Na dodatek mają właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Ekspert dodał, że najlepiej jeść granatowe owoce na surowo, ponieważ zachowują więcej wartości odżywczych. Można je łączyć z innymi jagodami, takimi jak truskawki i jeżyny.
Warto włączyć borówki do diety, bo są nie tylko smaczne, lecz także bezpieczne dla zdrowia. Spokojnie można je jeść każdego dnia. - Jeśli będziesz spożywać je codziennie, doprowadzi to do poprawy zdrowia serca, trawienia, regulacji poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenia ryzyka raka i chorób przewlekłych. Jednak, podobnie jak w przypadku każdej innej żywności, ważny jest umiar i różnorodność - wyjaśnił Hill.
Jedna filiżanka borówek zawiera 25 proc. zalecanej dziennej wartości witaminy C. Zalecana dzienna porcja to pół szklanki. - Nadmierne spożycie borówek może spowodować problemy zdrowotne, takie jak przeciążenie błonnikiem, prowadzące do problemów żołądkowo-jelitowych oraz skoki poziomu cukru we krwi - przyznał Jordan. Z owoców powinny zrezygnować osoby, które mają alergię na salicylany, nietolerancję fruktozy albo nadmiar potasu w organizmie, Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.