Te owoce to prawdziwy superfood. Przebijają truskawki i maliny. "Korzyści dla serca, mózgu, trawienia"

Owoce jagodowe wpływają korzystnie na odporność, pracę serca oraz układ nerwowy. Na szczególną uwagę zasługują nie uwielbiane przez większość truskawki, a borówki. To bogate źródło witamin oraz minerałów. Warto włączyć je do codziennego menu.

Borówki są dość tanie i niskokaloryczne. To źródło błonnika, manganu oraz witamin B, C i K. Wzmacniają odporność, wspierają pracę serca oraz poprawiają funkcjonowanie mózgu. Oprócz tego działają korzystnie na układ krążenia. Największą zaletą tych owoców jest fakt, że są dostępne w sklepach niemal przez cały rok. Można jeść je solo albo dorzucić do koktajlu, deseru, dżemu czy owocowej sałatki.

Zobacz wideo Ciasto jogurtowe z borówkami [HAPS KIDS]

Czy borówki są zdrowe? Dobre nie tylko na pamięć i serce

Nikogo nie powinno dziwić, że borówki są nazywane superfoodem. Dostarczają wielu składników odżywczych, które przyczyniają się do pozytywnych skutków zdrowotnych. - Obejmują one korzyści dla serca, mózgu, trawienia, oczu i skóry. Zawartość błonnika może również pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi oraz poprawy zdrowia układu trawiennego - powiedział portalowi italianberry.it dietetyk Jordan Hill z Top Nutrition Coaching. Na dodatek mają właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Ekspert dodał, że najlepiej jeść granatowe owoce na surowo, ponieważ zachowują więcej wartości odżywczych. Można je łączyć z innymi jagodami, takimi jak truskawki i jeżyny.

Czy borówki są zdrowe?
Czy borówki są zdrowe? Daniil Dubov/iStock

Ile jeść borówki amerykańskiej? Nie przekraczaj tej dawki

Warto włączyć borówki do diety, bo są nie tylko smaczne, lecz także bezpieczne dla zdrowia. Spokojnie można je jeść każdego dnia. - Jeśli będziesz spożywać je codziennie, doprowadzi to do poprawy zdrowia serca, trawienia, regulacji poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenia ryzyka raka i chorób przewlekłych. Jednak, podobnie jak w przypadku każdej innej żywności, ważny jest umiar i różnorodność - wyjaśnił Hill. 

Jedna filiżanka borówek zawiera 25 proc. zalecanej dziennej wartości witaminy C. Zalecana dzienna porcja to pół szklanki. - Nadmierne spożycie borówek może spowodować problemy zdrowotne, takie jak przeciążenie błonnikiem, prowadzące do problemów żołądkowo-jelitowych oraz skoki poziomu cukru we krwi - przyznał Jordan. Z owoców powinny zrezygnować osoby, które mają alergię na salicylany, nietolerancję fruktozy albo nadmiar potasu w organizmie, Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: