Z jakiego kraju pochodzi rozmaryn? To roślina należąca do rodziny jasnotowatych. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, ale występuje powszechnie na całym świecie. Ma wąskie liście przypominające igiełki, intensywny zapach i lekko gorzkawy posmak. Kwitnie latem i wytwarza niebieskofioletowe, różowe oraz białe kwiaty. Jest cenioną przyprawą, ale ma także walory lecznicze.
Rozmaryn zawiera spore ilości witaminy A poprawiającej kondycję oczu i skóry, witaminy C, która wspiera odporność i działa antyoksydacyjnie oraz witamin z grupy B i kwasu foliowego, które pomagają w produkcji czerwonych krwinek i wspomagają układ nerwowy. Jest również źródłem magnezu, żelaza, wapnia, fosforu i potasu.
Zioło jest cenione ze względu na walory lecznicze. Dzięki zawartości olejków eterycznych (borneolu, cymenu i cyneolu) ma działanie antyseptyczne, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Dodatkowo dobroczynnie wpływa na układ trawienny - pobudza narządy do produkcji żółci, wspomaga perystaltykę jelit oraz łagodzi zgagę.
Rozmaryn idealnie pasuje jako dodatek do mięs, a szczególnie do jagnięciny, cielęciny i wieprzowiny. Dobrze smakuje w połączeniu z rybami, daniami z grilla, a także sprawdzi się do deserów, np. z dodatkiem jabłek, gruszek czy brzoskwiń. Co więcej, można nim przyprawiać też sosy i zupy, ale warto pamiętać, by zachować umiar, ponieważ jest bardzo aromatyczny.
Należy jednak mieć na uwadze, że rozmarynu powinny unikać osoby z problemami jelita grubego i wrzodami żołądka. Jak donosi doz.pl, formie olejku wystrzegać się go muszą też alergicy, bo w niektórych przypadkach powoduje reakcje uczuleniowe oraz kobiety w ciąży, gdyż w dużych dawkach może wywołać poronienie. Osoby z problemami z ciśnieniem tętniczym i regulujące poziom cukru we krwi powinny skonsultować stosowanie olejku rozmarynowego z lekarzem. Które zioło smakuje ci najlepiej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.