• Link został skopiowany

Zrób to z ziemniakami zaraz po obraniu. Prosta czynność uchroni je przed ciemnieniem

Co zrobić, żeby ziemniaki nie ściemniały? Wbrew pozorom problem nie dotyczy tylko tych startych na placki, lecz nierzadko również podawanych w formie dodatku do obiadu. Na szczęście istnieją proste triki, które temu zaradzą.
Nie używam soli do gotowania ziemniaków. Zamieniłam ją na coś dużo lepszego. Są zdrowsze i smaczniejsze
Nie używam soli do gotowania ziemniaków. Zamieniłam ją na coś dużo lepszego. Są zdrowsze i smaczniejsze. Foto: Nicolas Garrat/iStock.com

W teorii ugotowanie ziemniaków to bardzo prosta czynność. Ot, wystarczy je obrać, zalać wodą, wstawić na gaz, posolić i od czasu do czasu sprawdzać, czy są już gotowe. Tymczasem sprawa może okazać się znacznie bardziej skomplikowana. Wszystko dlatego, że po odstawieniu na blat mogą ściemnieć, przez co zaczynają wyglądać co najmniej nieapetycznie. 

Zobacz wideo Leszek Klimas pokazuje nam, jak powinien wyglądać obiad, kiedy chcemy się zdrowo odżywiać. "Ziemniaki, kawałek kotleta."

Co zrobić, żeby ziemniaki nie ściemniały? Zrób to po obraniu

Zszarzałe ziemniaki na talerzu mogą skutecznie odebrać chęci do zjedzenia posiłku. Choć wciąż nadają się do spożycia, raczej mało kto będzie miał na to ochotę. Na szczęście wystarczy wprowadzić naprawdę proste triki, które uchronią cię przed podobną wtopą. Pierwszy z nich polega na wrzucaniu ich po obraniu wprost do lodowatej wody, która ograniczy dostęp powietrza. Dzięki temu znacznie dłużej zachowają delikatny kolor i nie ściemnieją również po ugotowaniu.

Gotowane ziemniaki
Gotowane ziemniaki Jak ugotować ziemniaki, żeby były smaczne i zdrowe? Na ten błąd uważaj Fot. Franciszek Mazur / Agencja Wyborcza.pl

W przypadku starszych lub startych na placki ziemniaczane warzyw nieocenioną pomocą okazuje się sok z cytryny. Po prostu wyciśnij nieco wprost na bulwy, a proces znacznie zwolni. Inną metodą jest wykorzystanie łyżki śmietany. Choć nie działa tak skutecznie, jak pozostałe triki, różnica także jest zauważalna. 

Czemu ziemniak ciemnieje po ugotowaniu? Powody mogą być dwa

Warto zaznaczyć, iż ciemnienie ziemniaków to zazwyczaj proces całkowicie naturalny, który nie wpływa na ich smak i wartości. Po prostu enzymy, które zawierają, reagują z tlenem, przez co powstają związki chemiczne odpowiadające za zmianę koloru. Mowa dokładniej o oksydazie polifenolowej. Najczęściej dotyczy to okazów z wysokim stężeniem skrobi, lecz nie zawsze. Należy jednak mieć na uwadze, że jeśli mimo zastosowanych metod ziemniaki wciąż ciemnieją, w tym nawet już po ugotowaniu, może to oznaczać, że były źle przechowywane i zbyt obficie nawożone. W takim wypadku lepiej nie kupować ich już z tego samego miejsca. W jakiej formie najczęściej zjadasz ziemniaki? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania. 

Więcej o: