Kapusta pekińska to smaczne i zdrowe warzywo, które często wykorzystuje się do przygotowania pysznych surówek oraz sałatek, w tym m.in. warstwowego gyrosu z kurczakiem. Często bywa również wykorzystywana w kuchni azjatyckiej, gdzie stanowi ważny dodatek do wielu dań. Niestety czasami zdarza się, że po zakupie z pozoru ładnej sztuki, dopiero po przekrojeniu widać w środku czarne kropki. Co oznaczają?
Niewielkie, czarne kropki, które można zaobserwować we wnętrzu kapusty pekińskiej to najczęściej oznaka choroby, jaką jest pieprzowa plamistość (zwana też cętkowaną). Co istotne, nie ma ona nic wspólnego z bakteriami czy grzybami, gdyż powstaje najczęściej przez złe przechowywanie w zimnie, czyli np. gdy trzymasz warzywo za długo w lodówce. Podatne na nią są przede wszystkim niedojrzałe egzemplarze, które zostały zebrane zbyt wcześnie. Ponadto może świadczyć o złych warunkach uprawy, czyli zbyt długiej suszy lub nadmiaru nawozu z azotem. Po prostu plamki są efektem niewielkich zmian fizjologicznych.
Niektórzy uważają, że w przypadku występowania niewielkich, ciemnych kropek wystarczy odkroić zarażone fragmenty, zaś resztę poddać obróbce termicznej, by wciąż nadawała się do jedzenia. Niemniej należy zdawać sobie sprawę, że jej objawy łatwo pomylić z inną przypadłością, jaką jest czerń krzyżowych. Tym bardziej że, jak informuje portal vegetables.bayer.com, choć w przypadku pieprzowej plamistości zmiany zazwyczaj nie przekraczają 2 mm średnicy, nie jest to regułą. Mogą być również znacznie większe, nawet do 1 cm, do tego bywa, że zlewają się ze sobą, tworząc martwe obszary.
Czerń krzyżowych to choroba grzybicza, która objawia się pojawieniem na kapuście (i innych warzywach z rodziny kapustowatych) większych plam w ciemnym kolorze i o nieregularnym kształcie. Najczęściej prowadzą one do gnicia liści. Dlatego zaleca się, aby nie ryzykować i w razie wystąpienia czarnych plam czy kropek i niepewności po prostu wyrzucić warzywo. Spotkałe/aś się z czarnymi kropkami na kapuście? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.