• Link został skopiowany

Na kapuście pojawiły się czarne kropki? Ostrożność wskazana. Nie zawsze winne jest zimno

Co oznaczają czarne plamy na kapuście pekińskiej? Zanim machniesz na nie ręką, lepiej sprawdź. Okazuje się bowiem, że mogą być oznaką poważnej choroby, przez co samo odkrojenie nieapetycznych fragmentów może nie wystarczyć.
Kapusta pekińska, fot. Milanchikov / iStock
Kapusta pekińska, fot. Milanchikov / iStock

Kapusta pekińska to smaczne i zdrowe warzywo, które często wykorzystuje się do przygotowania pysznych surówek oraz sałatek, w tym m.in. warstwowego gyrosu z kurczakiemCzęsto bywa również wykorzystywana w kuchni azjatyckiej, gdzie stanowi ważny dodatek do wielu dań. Niestety czasami zdarza się, że po zakupie z pozoru ładnej sztuki, dopiero po przekrojeniu widać w środku czarne kropki. Co oznaczają?

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Czy można jeść kapustę z czarnymi kropkami? Zazwyczaj powstają przez złe przechowywanie

Niewielkie, czarne kropki, które można zaobserwować we wnętrzu kapusty pekińskiej to najczęściej oznaka choroby, jaką jest pieprzowa plamistość (zwana też cętkowaną). Co istotne, nie ma ona nic wspólnego z bakteriami czy grzybami, gdyż powstaje najczęściej przez złe przechowywanie w zimnie, czyli np. gdy trzymasz warzywo za długo w lodówce. Podatne na nią są przede wszystkim niedojrzałe egzemplarze, które zostały zebrane zbyt wcześnie. Ponadto może świadczyć o złych warunkach uprawy, czyli zbyt długiej suszy lub nadmiaru nawozu z azotem. Po prostu plamki są efektem niewielkich zmian fizjologicznych.

Kapusta pekińska
Kapusta pekińska Fot. DEZALB / CC0 / pixabay.com

Kiedy nie jeść kapusty pekińskiej? W tym przypadku lepiej nie ryzykuj

Niektórzy uważają, że w przypadku występowania niewielkich, ciemnych kropek wystarczy odkroić zarażone fragmenty, zaś resztę poddać obróbce termicznej, by wciąż nadawała się do jedzenia. Niemniej należy zdawać sobie sprawę, że jej objawy łatwo pomylić z inną przypadłością, jaką jest czerń krzyżowych. Tym bardziej że, jak informuje portal vegetables.bayer.com, choć w przypadku pieprzowej plamistości zmiany zazwyczaj nie przekraczają 2 mm średnicy, nie jest to regułą. Mogą być również znacznie większe, nawet do 1 cm, do tego bywa, że zlewają się ze sobą, tworząc martwe obszary. 

Czerń krzyżowych to choroba grzybicza, która objawia się pojawieniem na kapuście (i innych warzywach z rodziny kapustowatych) większych plam w ciemnym kolorze i o nieregularnym kształcie. Najczęściej prowadzą one do gnicia liści. Dlatego zaleca się, aby nie ryzykować i w razie wystąpienia czarnych plam czy kropek i niepewności po prostu wyrzucić warzywo. Spotkałe/aś się z czarnymi kropkami na kapuście? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: