Jakie potrawy wigilijne w Hiszpanii jedzone są najchętniej? Jak bardzo tradycyjne dania na Boże Narodzenie z Półwyspu Iberyjskiego różnią się od dań, które pojawiają się na święta w Polsce?
Przede wszystkim Boże Narodzenie ma dla Hiszpanów charakter bardzo rodzinny, ale jest to także okazja do spotkań w gronie przyjaciół. Nie może więc zabraknąć wspaniałych potraw na świątecznym stole. Nie są to przy tym jedynie potrawy postne, bo spożywa się również mięso.
W wigilijnym menu panuje dość duże urozmaicenie i obfitość. Potrawy często mają wybitnie regionalny charakter. Zwykle jednak zachowuje się pewną kolejność. Podczas jedzonej dość późno kolacji możemy doświadczyć licznych specjałów narodowej i regionalnej kuchni.
Znajdź więcej świątecznych przepisów na stronie głównej Gazeta.pl.
Jakie są najbardziej tradycyjne potrawy wigilijne w Hiszpanii? Menu zaczyna się od przystawek. Bardzo popularne dania tego typu to małże, krewetki z sosem czosnkowym, papryczki faszerowane dorszem i przede wszystkim półmiski mięs. Królują wśród nich szynka jamon i kiełbasa chorizo. Popularne są również różne pasztety. Nie może także zabraknąć kawałków sera.
Które dania wigilijne w Hiszpanii są najbardziej charakterystyczne? Menu główne rozpoczyna się od zupy. Najczęściej jest to potrawa z ryb lub owoców morza. W Katalonii jada się bulion gotowany na bazie mięsa z makaronem galets. W innych regionach może to być też zupa czosnkowa lub migdałowa. Następnie jada się ryby na ciepło. Może to być pieczony leszcz, ale też dania z łososia, pstrąga czy morszczuka.
Wybór dań głównych uzależniony jest w dużej mierze od konkretnego regionu. Popularna jest pieczona jagnięcina, ale np. w okolicach Madrytu często zamienia się nią na prosię. W Andaluzji zaś popisowym daniem jest indyk z truflami. Czasami stosuje się jednak i inne nadzienia - od znanych nam jabłek, przez bekon i pieczarki, aż po orzeszki pinii. Z kolei zwyczaje katalońskie sprowadzają się do podawania różnych dań mięsnych, kiełbas i rodzaju czarnej kaszanki. Podaje się je z ryżem lub ziemniakami i sałatkami.
Jakie jeszcze są popularne potrawy wigilijne w Hiszpanii? Lista dań nie może pomijać deserów. W tym przypadku mowa jest zarówno o świeżych i suszonych owocach, jak i bardziej wyrafinowanych słodkościach. Wśród nich musi się znaleźć marcepan, ale też kruche ciastka migdałowe polvorones lub rosquillos de vino, czyli ciastka z winem i anyżem. Charakterystycznym deserem jest turrón, czyli rodzaj nugatu z miodu, cukru, białek jaj i mielonych migdałów. Występuje on w przynajmniej kilku wersjach. 6 stycznia na stołach obowiązkowo pojawia się Roscón de Reyes - słodkie ciasto, które ozdobione jest kandyzowanymi owocami, a w środku wypełniany jest bitą śmietaną, czekoladą czy truflami. W środek często chowa się niespodzianki, które mają przynieść szczęście osobie, której akurat trafi się taki kawałek.
Podczas wigilii w Hiszpanii pija się także alkohol. Przykładem może być Cava, czyli hiszpańskie wino musujące. Jest ono w tym przypadku zamiennikiem dla szampana. Po posiłku i kawie przychodzi czas na szklankę mocniejszego trunku, który ma nie tylko smakować, ale i wspierać trawienie. Przykładem takiego alkoholu jest wódka anyżówka. Oczywiście Boże Narodzenie także jest czasem do wspólnego świętowania. Odwiedza się wtedy dalszych krewnych i znajomych, młode osoby zaś częstą wybierają kluby i bary.