Kompot z suszu - tradycyjny wigilijny napój

Kompot z suszu jest jedną z najbardziej kontrowersyjnych potraw wigilijnych - dla jednych to wyjątkowy przysmak, inni nie potrafią się zdobyć choćby na łyk tego napoju. Tak czy siak kompot z suszonych owoców to obowiązkowy punkt na Wigilię. Jak ugotować kompot z suszu na Wigilię?

Kompot wigilijny z suszu to bardzo charakterystyczny napój, który raczej nie pojawia się na naszych stołach poza kolacją wigilijną. Podczas tego uroczystego wieczoru jest jednak najważniejszym napojem – przepis na niego po prostu trzeba znać! Jak zrobić kompot z suszu na Wigilię? Podpowiadamy!

Susz na kompot

Jakie owoce powinien zawierać susz wigilijny? To proste! Mieszanka na kompot wigilijny składa się przede wszystkim z suszonych jabłek, gruszek i śliwek. Niekiedy pojawiają się w niej także morele. To te owoce, które zwykle łatwo można było dostać niegdyś i w mieście, i na wsi, stanowią podstawę tego napoju.

Kompot z suszu – przepis

Składniki:

  • 300 g suszonych jabłek,
  • 300 g suszonych śliwek,
  • 200 g suszonych gruszek,
  • 200 g suszonych moreli,
  • 4 litry wody,
  • 5 łyżek cukru

Opcjonalnie możesz dodać przyprawy takie jak: cynamon, goździki, anyż, odrobina soku z cytryny bądź wanilia.

Wskazówka: Intensywnego smaku nadają kompotowi suszone śliwki. Jeśli wolisz łagodniejszy kompot, dostosuj ich ilość według własnych preferencji. Zbyt intensywny kompot z suszu możesz także rozrzedzić, dodając więcej wody.

Kompot z suszu wigilijny – przygotowanie

Suszone owoce przepłucz ciepłą wodą. Włóż je do dużego garnka lub miski i zalej wodą – powiększą znacznie swoją objętość. Jeżeli korzystasz z kawałka kory cynamonu, gwiazdek anyżu lub goździków, możesz je dodać już teraz. Odstaw na około godzinę. Po tym czasie wodę razem z owocami zagotuj. Wsyp cukier, wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez około 15 minut. Owoce nie powinny się rozpadać, ale muszą być miękkie. Po ugotowaniu odstaw kompot na 3-4 godziny.

Susz wigilijny – co zrobić z owocami po kompocie?

Po przygotowaniu wigilijnego kompotu, zwykle zostaje sporo ugotowanych suszonych owoców. Szkoda ich wyrzucać, ponieważ nadal są dobre do spożycia. Najłatwiej zjeść je jako słodką przekąskę lub wzbogacić nimi owsiankę. Można je śmiało zamrozić i użyć dopiero wtedy, gdy przyjdzie na to ochota. Możesz pokroić je w kostkę i dodać do ciasta bądź ciasteczek. Z odsączonych i zblendowanych owoców suszonych, wymieszanych z kakao lub wiórkami kokosowymi, można przygotować pyszne trufle – wystarczy uformować kulki i schłodzić je w lodówce.

Kompot z suszu – właściwości

Kompot wigilijny z suszu to bardzo zdrowy napój! Jest doskonały dla wszystkich, którzy kultywują tradycję próbowania wszystkich potraw i od stołu stają przejedzeni. Kompot z suszonych owoców pobudzi trawienie oraz perystaltykę jelit. Ze względu na dużą ilość błonnika, pomoże też tym dbającym o linię i wolącym się nie przejadać. Poza tym bardzo dobrze gasi pragnienie i nawadnia, jest źródłem witaminy A oraz witamin z grupy B, a także potasu. Najzdrowszy kompot z suszu to taki, który nie zawiera zbyt wiele cukru – pamiętajmy o tym, by go nie przesłodzić, już same owoce są bardzo słodkie!

Suszone śliwki odchudzają i poprawiają humor, a my znamy je tylko z wigilijnego kompotu. Błąd! ZObacz nasz film:

Zobacz wideo