W ostatnim czasie Gessler zaczęła wrzucać filmy na platformę YouTube, na których pokazuje, jak przygotowuje świąteczne potrawy. Jednym z przepisów jest ten na przepyszne uszka do wigilijnego barszczu.
Czego potrzebujemy do przygotowania ciasta? Z pewnością mąki, letniej wody i soli. Lecz głównym punktem przepisu jest farsz. Jego składnikami będą: biała cebula, suszone borowiki, masło, bułka tarta, liść laurowy i ziele angielskie. Pieprz oraz sól do przyprawienia.
Zaczynamy od zalania grzybów wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Składniki solimy i gotujemy. Następnie bierzemy się za cebulę, kroimy ją w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym maśle. Po ugotowaniu grzyby studzimy i siekamy lub drobno mielimy. Łączymy je z wcześniej usmażoną cebulą, odrobiną bułki tartej i doprawiamy pieprzem oraz solą. Z przygotowanego ciasta wycinamy kółka, nakładamy małe kuleczki farszu i sklejamy. Teraz trzeba je tylko ugotować i dodać do barszczu. Przepis jest bardzo prosty i nie potrzeba dużo czasu na przygotowanie.
A wiecie, jak przygotować barszcz czerwony na święta? W jednym z poprzednich artykułów przytaczaliśmy przepis Magdy Gessler na tę świąteczną zupę. Czytajcie: Magda Gessler podała przepis na barszcz czerwony. Jest tani i bardzo prosty do zrobienia.