Robert Makłowicz startuje ze świątecznymi przepisami. Na pierwszy ogień klasyki? Bynajmniej!

Na oficjalnym kanale Roberta Makłowicza na Youtube można obejrzeć już pierwszą część programu z przepisami na Boże Narodzenie. Sprawdźcie, jak zrobić gravlax oraz panierowane suszone prawdziwki według receptury najsłynniejszego polskiego krytyka kulinarnego.

Przepisy świąteczne według Roberta Makłowicza

Na oficjalnym kanale Roberta Makłowicza na Youtube pojawiła się pierwsza część programu z przepisami na święta Bożego Narodzenia. Tym razem najsłynniejszy polski krytyk kulinarny ma dwie propozycje na wigilijny stół - jedną tradycyjną, znaną w niektórych regionach, drugą importowaną z krajów skandynawskich.

 

Jak przygotować panierowane suszone prawdziwki oraz gravlax? Zobaczcie film i przyrządźcie przepyszne dania według przepisów Roberta Makłowicza.

Podobną akcję w zeszłym roku przygotowała Magda Gessler. W stroju aniołka pokazała, jak zrobić świąteczne potrawy według jej przepisów:

Gravlax - przepis

Składniki:

  • Do przygotowania ryby:
  • 1 kg filetu z łososia ze skórą,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 100 ml wody,
  • łyżka brandy lub koniaku,
  • pęczek łodyżek koperku,
  • łyżka zgniecionego lub grubo zmielonego białego pieprzu

Do przygotowania sosu:

  • 2 łyżki słodkiej musztardy typu niemieckiego,
  • łyżka musztardy Dijon,
  • 3 płaskie łyżki cukru,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżka czerwonego octu winnego,
  • łyżka sosu sojowego,
  • kilkanaście kropel sosu Worcestershire,
  • pół łyżeczki zmielonego białego pieprzu,
  • łyżka wody,
  • 400 ml oleju rzepakowego,
  • pęczek koperku

Jak zrobić gravlax z sosem? 

Filet z łososia dokładnie oglądamy i usuwamy ości pęsetą. Do sporego zamykanego naczynia wlewamy wodę, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli oraz łyżkę rozdrobnionego białego pieprzu, wlewamy też brandy bądź koniak oraz wrzucamy posiekane łodyżki koperku. Łososia dokładnie obtaczamy w marynacie i zamykamy w pojemniku na co najmniej 2-3 dni. Raz na dobę odwracamy rybę, aby równo się zamarynowała.

Gdy łosoś będzie zamarynowany, do miski wlewamy czerwony ocet winny, sos sojowy, sos Worcestershire, sok z cytryny i wodę, dodajemy słodką musztardę typu niemieckiego, musztardę Dijon, cukier oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie, cały czas mieszając, powoli wlewamy olej rzepakowy. Składniki sosu powinny się dobrze połączyć. Na koniec dodajemy posiekany koperek, jeśli zaś sos jest za gęsty, wlewamy trochę wody. Łososia podajemy pokrojonego w dość grube plastry, w towarzystwie przygotowanego sosu.

Zobacz wideo Sprawdźcie także, jak zrobić genialny wieniec drożdżowy z łososiem. Idealny nie tylko na święta

Panierowane suszone prawdziwki - przepis

Składniki:

  • kilkanaście kapeluszy suszonych prawdziwków,
  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • jajko,
  • szklanka bułki tartej,
  • 2 łyżki klarowanego masła,
  • sól,
  • woda

Jak zrobić panierowane suszone prawdziwki?

Na kilka godzin przed przygotowywaniem dania kapelusze borowików zalewamy mlekiem (można to też zrobić poprzedniego dnia wieczorem). Po tym czasie przekładamy grzyby i przelewamy mleko do garnka, wlewamy wodę, dodajemy sól i gotujemy przez około 15 minut, aż kapelusze będą miękkie. Przestudzone grzyby wyjmujemy na papierowy ręcznik, używając łyżki cedzakowej i dobrze odsączamy je z płynu. Do trzech głębokich talerzy wsypujemy mąkę i bułkę tartą oraz wbijamy jajko (można dolać do niego trochę wody). Każdy kapelusz obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej. Borowiki smażymy na klarowanym maśle po obu stronach, aż do zrumienienia. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy na ciepło z gałązkami koperku. 

Więcej o: