Przepis na piernik staropolski. Zrób go teraz, a dojrzewający rarytas będzie gotowy akurat na święta

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Choć na bigos czy pierogi jest jeszcze nieco za wcześnie, to w listopadzie warto zacząć przygotowywać słynny piernik staropolski. Korzenne ciasto dojrzewa przez sześć tygodni, dlatego lepiej zabrać się za nie już teraz.

Święta to czas spotkań z bliższą i dalszą rodziną. To też świetna okazja na zademonstrowanie swoich umiejętności kulinarnych. Oprócz klasycznych potraw takich jak bigos, pierogi z kapusty i grzybami czy ryba po grecku, warto też pamiętać o zaserwowaniu słodkich deserów. Święta w końcu nie byłyby takie same, gdyby zabrakło tradycyjnego piernika. 

Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Przepis na piernik staropolski. Zacznij przygotowywać go już teraz, by na święta był idealnie dojrzały

Dojrzewający piernik staropolski to wypiek, o jakim niektórzy marzą przez cały rok. Jest umiarkowanie słodki i nieziemsko aromatyczny. Korzenny zapach niezaprzeczalnie kojarzy się z grudniem i rozmowami z bliskimi przy filiżance zimowego naparu. Aby ciasto było gotowe na święta, trzeba je przygotować odpowiednio wcześnie. Idealnym momentem na to jest właśnie listopad. Nie traćmy więc czasu i bierzmy się do działania!

Składniki na piernik:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 130 ml mleka,
  • 500 g miodu (najlepiej wieloowocowego),
  • 3 jajka,
  • 330 g cukru,
  • 1 kostka masła,
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 90 g przyprawy do piernika,
  • szczypta soli,
  • dodatkowo: powidła śliwkowe

Składniki na polewę:

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 130 g mlecznej czekolady,
  • 125 g masła.

Piernik staropolski na święta Bożego Narodzenia. Sposób przygotowania

Przygotuj wysoki garnek. Na małym ogniu podgrzewaj masło, cukier oraz miód naturalny. Kiedy cukier się rozpuści, a masa zacznie wrzeć, zdejmij naczynie z palnika i odstaw je do ostudzenia. Do miski przesiej mąkę. Dodaj przyprawę do piernika, odrobinę soli oraz sodę rozpuszczoną w mleku. Zamieszaj, a następnie przesyp do ostudzonej masy miodowej. Wbij jajka i ponownie wszystko wymieszaj.

Powstałe ciasto powinno być nieco lejące. Przełóż je do dużej miski, którą następnie zakryj ściereczką, ręcznikiem lub tetrą i schowaj do chłodnego miejsca na ok. sześć tygodni. Może to być lodówka, piwnica lub spiżarnia. Ciasto w tym czasie stężeje i "dojrzeje".

Kolejny etap przygotowań piernika powinien nastąpić na tydzień przed świętami. Ciasto podziel na cztery w miarę równe części. Każdą z nich dokładnie rozwałkuj i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez ok. 20 minut. To samo powtórz z pozostałymi blatami ciasta. 

Ostudzone blaty przekładaj warstwą powideł śliwkowych. Wysmarowane części piernika owiń w papier do pieczenia i schowaj do lodówki na mniej więcej cztery dni. Po tym czasie wyjmij piernik i zacznij ostatni etap, czyli dekorację. Wszystkie składniki na polewę umieść w garnku i powoli rozpuść w kąpieli wodnej, nie przestając mieszać. Gotową polewę wylej na ciasto i poczekaj, aż masa czekoladowa zastygnie. Zabezpieczony papierem piernik staropolski przechowuj w chłodnym miejscu. Dzięki temu zachowa świeżość i niepowtarzalny smak nie tylko do świąt, ale i Sylwestra. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.