Jeszcze kilka tygodni temu hodowcy przekonywali, że mimo wysokiej inflacji cena karpia 2023 nie wystrzeli i pozostanie na podobnym poziomie jak rok temu. Wyjaśniali, że takie przewidywania są podyktowane ustabilizowaniem się cen pasz, które stanowią pokarm dla ryb. Cena za karpia od hodowcy, która wówczas padała, oscylowała wokół 30 zł za kilogram. Serwis next.gazeta.pl przypominał wówczas, jakie były ceny tych ryb w 2022 roku: karp u hodowcy kosztował około 17 zł za kg, za żywą rybę trzeba było zapłacić od 20 do 25 zł za kg, zaś w supermarketach karpie kosztowały od 50 do nawet 70 zł za kg.
Wspomniana wyżej cena 30 zł podawana przez hodowców to cena z października. Jak zatem kształtuje się obecnie, czyli w grudniu, a więc znacznie bliżej świąt? Według liczb podawanych przez serwis strefaagro.pl, przewidywania hodowców zdają się mieć odzwierciedlenie w rzeczywistości. Przykładowo u jednego z właścicieli małopolskich stawów za rybę trzeba zapłacić 29 zł za kilogram (jej waga oscyluje między 1,5 a 2,5 kg). Z kolei w województwie śląskim jedno z gospodarstw oferuje karpia za 26 zł/kg. Drożej w wielkopolskim, oferta przedstawiona przez serwis dotyczy jednak fileta: jego cena to 63 zł/kg. Jak czytamy, karp jest już oskrobany, oczyszczony, ma wycięte płetwy.
Z kolei Wirtualna Polska podaje ceny sklepowe. Wynika z nich, że najmniej wydamy na karpia w całości. Jego cena to ok. 23-30 zł/kg. Duże wahania widać w przypadku filetów, które kosztują od 45 do nawet 80 zł/kg. Z kolei dzwonka to wydatek rzędu 50-60 zł.
Ceny w poszczególnych sklepach sprawdził również Dziennik Łódzki. W supermarketach Auchan za świeżego karpia trzeba zapłacić 22,99 zł/kg. Z kolei Leclerc sprzedaje świeżą tuszę karpia za 34,99 zł/kg. W Kauflandzie ceny karpia 2023 podane są za 100 g, należy więc uważnie przyjrzeć się ofercie. Za 100 g świeżej tuszki zapłacimy 3,99 zł, dzwonko o takiej samej wadze kosztuje 4,39 zł, płat 100 g to wydatek rzędu 4,49 zł, a filet nacinany, również 100 g, 5,99 zł. Selgros świeżego karpia w 2023 roku sprzedaje za 16,99 zł/kg, zaś w Netto za płat o wadze 100 g trzeba zapłacić 4,99 zł.
Za karpiem nie wszyscy przepadają. Ci, którzy go nie lubią, narzekają na ości i mulisty posmak oraz zapach. Ryba ma też jednak wielu swoich zwolenników, którzy z pewnością już szukają pomysłów, jak ją przyrządzić. Mamy dla nich pewną podpowiedź. Proponujemy, by tym razem, zamiast go smażyć, przygotować karpia w occie. Jak to zrobić? Przepis znajdziecie oczywiście u nas na Haps.pl - w tym tekście.
Źródło: Strefaagro.pl, Wirtualna Polska, Dziennik Łódzki