Ryba w occie na święta. Stawiam na konkretny gatunek i robię trzy dni przed Wigilią. Nie, to nie jest śledź

Ryba w occie to jedna z najważniejszych rzeczy, które muszą znaleźć się na świątecznym stole w moim domu. Robię ją od lat, a każdy tylko czeka, by nałożyć na talerz solidną porcję wyrazistego specjału. Zawsze stawiam na konkretny gatunek i nie, nie jest to śledź. Większość z was raczej tę rybę smaży, niż marynuje.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ryba w occie to nie tylko śledzik, chociaż dobrze przygotowany śledź jest naprawdę wyborny. Nie mniej wyborny jest także karp w occie i to właśnie na tę rybę czekają wszyscy moi świąteczni goście. Sposób wykonania jest banalny, przepis na zalewę wystarczy dwa razy przeczytać, by nauczyć się go na pamięć, a karp wychodzi po prostu fantastyczny - intensywny w smaku (ale nie za bardzo) z cudownie delikatnym, kruchym mięsem. Wystarczy go po prostu usmażyć i chup do słoika z zalewą. 

Zobacz wideo

Ryba w occie - zamiast śledzia wybierz karpia, a rodzina go pokocha

Składniki:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • łyżka ziela anielskiego
  • 5 listków laurowych
  • płaska łyżka cukru
  • płaska łyżka soli
  • 3 średnie białe cebule
  • 2 duże karpie
  • mąka
  • tłuszcz do smażenia
  • ewentualnie maślanka do namoczenia ryby
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od karpia. Podziel ryby na niewielkie kawałki, oczyść i osusz. Następnie włóż do maślanki lub mleka, żeby pozbyć się posmaku mułu. Pozostaw w chłodzie na kilka godzin. Następnie osusz, lekko osól i znów pozostaw w chłodzie na 2-3 godziny.
  2. Karpia dokładnie obtocz w mące i połóż na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smaż na złoty kolor i odkładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeśli masz spore kawałki, możesz włożyć mięso ryby dodatkowo do piekarnika, by doszło.
  3. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj ziele angielskie, sól, cukier oraz liście laurowe. Zagotuj i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie w piórka pokrój cebulę. 
  4. Przygotuj duży słoik i układaj na przemian warstwę cebuli i warstwę karpia. Następnie zalej całość zalewą i zanieś w chłodne miejsce. Po dwóch dniach karp w occie będzie gotowy. 

Taką rybę w occie z powodzeniem możesz zrobić trzy, a nawet pięć dni przed Wigilią. Pamiętaj jednak, by cały czas trzymać słoik w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, gdzie utrzymuje się jednakowa temperatura. Stawianie go na przykład na balkonie nie jest najlepszym pomysłem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA