"Oszukane" krokiety do świątecznego barszczu. Pójście na łatwiznę chyba nigdy nie było smaczniejsze

Umówmy się, krokiety są pyszne, ale ich wykonanie niestety zajmuje dużo czasu. Zbliżają się święta i w wielu domach barszcz podaje się właśnie z krokietami lub pasztecikami, z którymi jest jeszcze więcej roboty. My dziś jednak zdradzimy wam przepis na "oszukane" krokiety do barszczu, których wykonanie zajmuje dużo mniej czasu, a są równie smaczne. Odpalaj piekarnik.

Więcej przepisów na łatwe dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Barszcz czerwony z pasztecikami lub krokietami to nie tylko jedna z potraw wigilijnych, ale także propozycja na codzienny obiad lub posiłek podczas najróżniejszych imprez. Oczywiście krokiety i paszteciki smakują wybornie, ale niestety, ich wykonanie nie należy do najszybszych. Ale przecież ułatwianie sobie życia nie jest niczym złym i jeśli zrobisz krokiety do barszczu w ten sposób, zyskasz więcej czasu na przygotowywanie innych potraw na święta. W roli głównej ciasto francuskie.

Zobacz wideo

"Oszukane" krokiety. Z nimi barszcz smakuje równie dobrze, a ty oszczędzasz czas

Składniki:

  • 500 g pieczarek 
  • dwie garści kiszonej kapusty
  • 1 cebula masło lub olej rzepakowy
  • arkusz ciasta francuskiego XXL
  • jajko
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku. Jeśli chcesz, możesz ją opłukać, ale nie jest to konieczne. Następnie drobno posiekaj. Jeśli chcesz, możesz podgotować ją w wodzie z odrobiną soli i listkiem laurowym. 
  2. Kiedy kapusta się gotuje, zajmij się pieczarkami. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle lub oleju. Następnie dodaj pieczarki starte na tarce i kiedy odparuje z nich woda, lekko je osól. 
  3. Dodaj kapustę i całość podsmażaj przez ok. 5-8 minut. Pod koniec smażenia dopraw do smaku pieprzem. 
  4. Przygotuj ciasto francuskie. Przekrój je wzdłuż na pół. Na środek każdej z połówek połóż porcję farszu. Następnie połącz dłuższe brzegi, tworząc rulon. 
  5. Rulon powinien mieć złączenie na dole. Następnie posmaruj oba kawałki roztrzepanym jajkiem. Za pomocą ostrego noża wytnij albo mniejsze paszteciki, albo większe krokiety. 
  6. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Ułóż na niej krokieciki, ale nie za blisko, ponieważ w czasie pieczenia trochę urosną. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz je przez ok. 15 minut, aż staną się złote. 

Takie krokiety idealnie sprawdzą się także jako przekąska na imprezę lub po prostu smaczna kolacja. Jeśli przygotowanie świątecznych potraw cię stresuje i boisz się, że nie wyrobisz się z ich przygotowaniem, nikt nie obedrze cię ze skóry, kiedy podasz te szybkie krokiety. Mogę nawet zapewnić, że wszyscy będą zachwyceni. 

Więcej o: