• Link został skopiowany

Ryba po grecku - ile można ją przechowywać? To wiedza niezbędna przed świętami Bożego Narodzenia

Ryba po grecku to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnych stołach w Polsce. Święta jednak przychodzą i odchodzą, a pyszne dania przyrządzone w ilościach niemal hurtowych pozostają. Jak długo można przechowywać rybę po grecku i jak najlepiej to zrobić?
Jak długo można przechowywać rybę po grecku?
fot. ArtCookStudio / iStock.com

Widok pustej lodówki zaraz po świętach Bożego Narodzenia nie jest często spotykany w polskich domach. Większość z nas wyznaje raczej zasadę, że lepiej zrobić za dużo, aniżeli za mało jedzenia. Choć wyjadanie resztek świątecznych do Sylwestra należy do zadań raczej przyjemnych, to pozostaje kwestia świeżości potraw oraz terminu ich przydatności. Najwięcej kłopotów nastręcza zwykle ryba po grecku

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Jak długo można przechowywać rybę po grecku? Wiele zależy od tego, gdzie ją trzymasz

Nadmiar poświątecznych przysmaków najszybciej "pozbędziemy się", oddając je rodzinie lub znajomym. Świetnym pomysłem będzie także oddanie świeżego i pysznego jedzenia potrzebującym. W wielu miastach funkcjonują specjalne lodówki społeczne, w których można umieszczać żywność. Jeśli zdecydujemy się pozostawić część uczty dla siebie, koniecznie trzeba będzie schować ją w chłodnym miejscu.

Ryba po grecku, przechowywana w lodówce, może postać trzy do czterech dni. Polecamy szczelnie owinąć ją folią aluminiową lub spożywczą, która pomoże zachować świeżość i przy okazji powstrzyma intensywny zapach przed rozprzestrzenieniem się na inne potrawy. Rybę warto przełożyć z wystawnego, lecz niepraktycznego talerza do szklanego pojemnika na żywność. Sprytnym sposobem jest także przechowanie ryby z sosem warzywnym w wyparzonym i umytym słoiku. Danie musi zostać zawekowane kiedy jeszcze będzie gorące, wówczas "wytrzyma" ok. dwóch tygodni.

Czy rybę po grecku można mrozić? Jak najbardziej

Dobra wiadomość jest taka, że rybę po grecku można mrozić. Aby mrożenie okazało się skuteczne i nie wpłynęło negatywnie na konsystencję potrawy - trzeba zrobić pewną rzecz. Najpierw rozdziel rybę od warzyw, a następnie umieść składniki w osobnych, szczelnie zamkniętych pojemnikach bądź woreczkach strunowych. Ryba po grecku zamrożona w ten sposób może "leżakować" w naszej zamrażarce nawet pół roku. Po rozmrożeniu będzie się prezentować równie smacznie i apetycznie, co w święta. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: