Na święta upiecz karpia w piekarniku i zaoszczędź czas. Będzie delikatny i soczysty dzięki czterem dodatkom

W Boże Narodzenie na naszych stołach króluje jego wysokość karp. Robimy go na najróżniejsze sposoby - w occie, w galarecie, po żydowsku i oczywiście z patelni. Jednak te przepisy tak jak są pyszne, tak wymagające i czasochłonne. W te święta po prostu włóż karpia do piekarnika i zaserwuj rybę marzeń. Będzie delikatny, soczysty i aromatyczny, dzięki kilku dodatkom. Masło jest jednym z nich.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Karp to obowiązkowy element wigilijnego menu i chociaż wiele osób nie przepada za tą rybą, miłośników jednak nie brakuje. Najczęstszym powodem, dla którego ludzie nie przepadają za karpiem, jest to, że źle przyrządzony lub pochodzący z nieodpowiedniego źródła, jest po prostu mulisty i faktycznie - może nie wprowadzać w ekstazę naszych kubków smakowych. Jednak przepis na karpia, który za chwilkę zdradzimy, jest nie tylko bardzo prosty i zabiera mało czasu, lecz także ryba wychodzi pyszna. Porzuć patelnię na rzecz piekarnika i w Wigilię zaserwuj rybę, która każdemu zasmakuje. 

Zobacz wideo

Karp z piekarnika - każdy zje z ochotą

  • dzwonka karpia - 6 sztuk
  • 6 ząbków czosnku
  • masło
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku, polecam sól ziołową
  • dodatkowo: mleko i cebula do namoczenia ryby

Pieczony karp - sposób wykonania:

  1. Dzwonka karpia namocz w mleku z dodatkiem cebuli posiekanej w piórka. Mocz rybę przez ok. 2-3 godziny, by mleko i cebula "wyciągnęły" mulisty posmak i aromat z mięsa. Następnie dzwonka osusz ręcznikiem papierowym. 
  2. Cytrynę pokrój w plastry. Przygotuj naczynie żaroodporne lub brytfannę i lekko nasmaruj ją masłem. Następnie połóż na niej plastry cytryny i gałązki natki. 
  3. Dzwonka karpia porządnie natrzyj przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Uważaj jednak, by czosnku nie było za dużo, by nie zdominował smaku karpia - ząbki powinny być niewielkie. 
  4. Kawałki ryby ułóż na plastrach cytryny i pietruszce, na każdy kawałek połóż solidną łyżkę masła i ewentualnie dodaj jeszcze po szczypcie soli i pieprzu. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez ok. 40-50 minut w zależności od wielkości kawałków karpia. 

Minimum pracy, maksimum smaku. Podczas przygotowywania świąt, prawie każdy z nas jest w tak zwanym niedoczasie, dlatego, zamiast sterczeć nad patelnią, po prostu włóż rybę do piekarnika i zyskaj prawie godzinę czasu, który możesz poświęcić na odpoczynek lub na... inne potrawy. 

Więcej o: