Żurawina, zarówno świeża, jak i suszona, ma doskonały wpływ na nasze zdrowie. Stanowi cenne źródło witamin z grupy B, a także A i C oraz minerałów: potasu, magnezu i fosforu. Korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy ze względu na obecność probiotyków. Włączenie żurawiny do codziennej diety zapobiega powstawaniu zakrzepów i chroni przed licznymi schorzeniami. Z owoców żurawiny można przygotować wiele smacznych produktów. Do najczęstszych należą konfitury, dżemy soki oraz sosy. Na ten ostatni przygotowaliśmy specjalny przepis!
Żurawina świetnie komponuje się nie tylko z oscypkami i serkami górskimi. Równie doskonale wzbogaca smak pieczonego mięsa, np. indyka, jagnięciny i dziczyzny. Sos żurawinowy można bez problemu kupić w sklepie, jednak nie da się ukryć, że najlepiej smakuje ten domowej roboty. Przyrządza się go bardzo szybko, korzystając z prostych i tanich składników. Słodki dodatek doskonale przełamuje wytrawny smak mięsa. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole.
Składniki:
Suszoną żurawinę umieść w niewielkim garnku. Zalej ją zimą wodą, a następnie gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie stopniowo dodawaj do gotującej się żurawiny cukier oraz sok z cytryny. Jeśli chcesz dodatkowo wzbogacić smak sosu, śmiało wlej łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy oraz wsyp odrobinę pachnącego korzennie cynamonu.
Całość wymieszaj i gotuj przez kolejne kilka minut. Na koniec wystarczy, że przelejesz gęstą mieszankę do blendera i zmiksujesz na gładką masę. Gotowym sosem żurawinowym polej upieczone mięso. Możesz też przelać go do eleganckiej sosjerki, tak by każdy gość wigilijny miał możliwość samodzielnie nałożyć sobie pyszny dodatek. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl