-
Haps
-
Jak przygotować
- W te święta nie zjesz smaczniejszych śledzi. W takiej wersji przebijają wszystkie sałatki i wędliny
W te święta nie zjesz smaczniejszych śledzi. W takiej wersji przebijają wszystkie sałatki i wędliny
Na świątecznym stole można znaleźć śledzie w wielu wersjach. Jednak ta przebija wszystkie nam znane. Połączenie ich z tymi warzywami i sosem sprawia, że trudno nie sięgnąć po dokładkę. Jeśli dołoży się do nich to wykończenie, miska stanie się pusta w 5 minut.
Boże Narodzenie tuż tuż, a to oznacza, że warto skomponować menu, które pojawi się na stole. Jeśli do tej pory nie wiesz, co możesz przygotować, mamy jedną propozycję. To połączenie znanych nam śledzi, buraczków, jajek i sosu. Oprócz wymienionych produktów trzeba także wskazać idealne wykończenie. Jest nim żółty ser połączony ze szczypiorkiem.
Zobacz wideo Śledź pod szubą
Śledzie pod taką pierzynką zrobią furorę na wigilijnej wieczerzy i sprawią, że święta nabiorą nowego smaku. Aby były jeszcze smaczniejsze, do majonezu dodaj łyżeczkę musztardy. To właśnie dzięki niej całość nie będzie mdła i nijaka. Musztarda podbije smak i nada nowego i oryginalnego smaku.
Przepis na śledzie pod pierzynką
Składniki
- 6 płatów śledziowych w oleju,
- 200 g żółtego sera w kostce,
- 6 jajek,
- średnia cebula,
- 4 ugotowane buraki,
- szczypiorek,
- 3 łyżki majonezu,
- łyżeczka musztardy,
- pół łyżeczki śmietany,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Jajka ugotuj na twardo przez około 10 minut. Pozostaw do ostudzenia, a następnie obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w mniejszą kostkę. Szczypiorek przemyj i posiekaj, ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- W miseczce umieść majonez, śmietanę i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Śledzie odsącz z oleju i pokrój na paseczki. Umieść je w misce i wymieszaj z pieprzem.
- Na dnie salaterki ułóż śledzie i posmaruj je cienką warstwą mieszanki majonezowej. Następnie wsyp cebulę i jajka. Teraz wykonaj warstwę z ugotowanych i startych na dużych oczkach buraków.
- Wszystko przykryj grubą warstwą sosu zrobionego z musztardy, majonezu i śmietany. Wierzch posyp tartym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem.
- Tak przygotowane śledzie pod pierzynką wstaw do lodówki na całą noc, aby smaki mogły się przegryźć.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl