W te święta nie zjesz smaczniejszych śledzi. W takiej wersji przebijają wszystkie sałatki i wędliny

Na świątecznym stole można znaleźć śledzie w wielu wersjach. Jednak ta przebija wszystkie nam znane. Połączenie ich z tymi warzywami i sosem sprawia, że trudno nie sięgnąć po dokładkę. Jeśli dołoży się do nich to wykończenie, miska stanie się pusta w 5 minut.

Boże Narodzenie tuż tuż, a to oznacza, że warto skomponować menu, które pojawi się na stole. Jeśli do tej pory nie wiesz, co możesz przygotować, mamy jedną propozycję. To połączenie znanych nam śledzi, buraczków, jajek i sosu. Oprócz wymienionych produktów trzeba także wskazać idealne wykończenie. Jest nim żółty ser połączony ze szczypiorkiem.

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Śledzie pod taką pierzynką zrobią furorę na wigilijnej wieczerzy i sprawią, że święta nabiorą nowego smaku. Aby były jeszcze smaczniejsze, do majonezu dodaj łyżeczkę musztardy. To właśnie dzięki niej całość nie będzie mdła i nijaka. Musztarda podbije smak i nada nowego i oryginalnego smaku.

Przepis na śledzie pod pierzynką

Składniki

  • 6 płatów śledziowych w oleju,
  • 200 g żółtego sera w kostce,
  • 6 jajek,
  • średnia cebula,
  • 4 ugotowane buraki,
  • szczypiorek,
  • 3 łyżki majonezu,
  • łyżeczka musztardy,
  • pół łyżeczki śmietany,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotuj na twardo przez około 10 minut. Pozostaw do ostudzenia, a następnie obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.
  2. Cebulę obierz i pokrój w mniejszą kostkę. Szczypiorek przemyj i posiekaj, ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. W miseczce umieść majonez, śmietanę i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Śledzie odsącz z oleju i pokrój na paseczki. Umieść je w misce i wymieszaj z pieprzem.
  4. Na dnie salaterki ułóż śledzie i posmaruj je cienką warstwą mieszanki majonezowej. Następnie wsyp cebulę i jajka. Teraz wykonaj warstwę z ugotowanych i startych na dużych oczkach buraków.
  5. Wszystko przykryj grubą warstwą sosu zrobionego z musztardy, majonezu i śmietany. Wierzch posyp tartym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem.
  6. Tak przygotowane śledzie pod pierzynką wstaw do lodówki na całą noc, aby smaki mogły się przegryźć.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: