-
Haps
-
Boże Narodzenie
- Pieczony boczek na Boże Narodzenie. Dla tej chrupiącej skórki można skoczyć w ogień
Pieczony boczek na Boże Narodzenie. Dla tej chrupiącej skórki można skoczyć w ogień
Jeśli szukasz najlepszego przepisu na świąteczne mięso, możesz spokojnie je zakończyć, bo nigdzie nie znajdziesz nic lepszego niż nasz przepis na boczek. Mięso wychodzi delikatne, niemal maślane, a skórka chrupie bardziej niż staruszki w biodrach. Tutaj liczą się proste dodatki i czas.
Boczek pieczony to jedna z domowych wędlin, które pieczemy z okazji świąt i najróżniejszych okazji. Jednak nasz dzisiejszy przepis jest nieco inny. Nasz pieczony boczek jest za dobry, żeby kroić go na chleb. Ma delikatne, mięciuteńkie i soczyste mięso oraz przepyszną skórkę, która podczas pieczenia zamienia się w przepyszną mięsną prażynkę. Jak zrobić taki boczkowy rarytas? Pierwszym krokiem jest marynata, drugą - pieczenie. Tutaj trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Pieczony boczek idealny na święta. Tak pyszny, że zwariujesz
Składniki:
- duży, najlepiej ponad kilogramowy kawałek boczku wieprzowego ze skórą,
- 6-7 ząbków czosnku,
- sól, pieprz, sos sojowy, liście laurowe.
Boczek z chrupiącą skórką - sposób wykonania:
- Mięso dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i ostrym nożem natnij skórę w kratkę. Nacinaj mięso na głębokość ok. 0,5-1 cm.
- Ząbki czosnku bardzo drobno posiekaj i rozetrzyj je na desce z odrobiną soli. Możesz także użyć moździerza.
- Mięso dokładnie natrzyj z obu stron solą, pieprzem, sosem sojowym oraz roztartym czosnkiem. Następnie owiń je folią aluminiową i odłóż na kilka godzin do lodówki (możesz odłożyć mięso na całą noc).
- Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 100 stopni i piecz boczek (wciąż owinięty folią aluminiową) przez trzy godziny. Następnie odwiń boczek z folii i przełóż do formy lub brytfanny, po czym zwiększ moc piekarnika do temperatury 200 stopni. Piecz przez godzinę na środkowym ruszcie, skórą do góry.
- Kiedy skórka już lekko się podpiecze, przenieś boczek na górny ruszt piekarnika i piecz przez kolejne pół godziny. Podczas pieczenia uważaj, by skórka nie zaczęła się przypalać.