Pieczony boczek na Boże Narodzenie. Dla tej chrupiącej skórki można skoczyć w ogień

Jeśli szukasz najlepszego przepisu na świąteczne mięso, możesz spokojnie je zakończyć, bo nigdzie nie znajdziesz nic lepszego niż nasz przepis na boczek. Mięso wychodzi delikatne, niemal maślane, a skórka chrupie bardziej niż staruszki w biodrach. Tutaj liczą się proste dodatki i czas.

Boczek pieczony to jedna z domowych wędlin, które pieczemy z okazji świąt i najróżniejszych okazji. Jednak nasz dzisiejszy przepis jest nieco inny. Nasz pieczony boczek jest za dobry, żeby kroić go na chleb. Ma delikatne, mięciuteńkie i soczyste mięso oraz przepyszną skórkę, która podczas pieczenia zamienia się w przepyszną mięsną prażynkę. Jak zrobić taki boczkowy rarytas? Pierwszym krokiem jest marynata, drugą - pieczenie. Tutaj trzeba uzbroić się w cierpliwość.

Zobacz wideo

Pieczony boczek idealny na święta. Tak pyszny, że zwariujesz

Składniki:

  • duży, najlepiej ponad kilogramowy kawałek boczku wieprzowego ze skórą,
  • 6-7 ząbków czosnku,
  • sól, pieprz, sos sojowy, liście laurowe. 

Boczek z chrupiącą skórką - sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i ostrym nożem natnij skórę w kratkę. Nacinaj mięso na głębokość ok. 0,5-1 cm.
  2. Ząbki czosnku bardzo drobno posiekaj i rozetrzyj je na desce z odrobiną soli. Możesz także użyć moździerza.
  3. Mięso dokładnie natrzyj z obu stron solą, pieprzem, sosem sojowym oraz roztartym czosnkiem. Następnie owiń je folią aluminiową i odłóż na kilka godzin do lodówki (możesz odłożyć mięso na całą noc).
  4. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 100 stopni i piecz boczek (wciąż owinięty folią aluminiową) przez trzy godziny. Następnie odwiń boczek z folii i przełóż do formy lub brytfanny, po czym zwiększ moc piekarnika do temperatury 200 stopni. Piecz przez godzinę na środkowym ruszcie, skórą do góry.
  5. Kiedy skórka już lekko się podpiecze, przenieś boczek na górny ruszt piekarnika i piecz przez kolejne pół godziny. Podczas pieczenia uważaj, by skórka nie zaczęła się przypalać.
Więcej o: