Ciasta bez pieczenia to idealny zamiennik dla tradycyjnych ciast, gdy ktoś nie chce robić spodu, który wymaga pieczenia lub po prostu lepiej czuje się, przygotowując tego typu desery. Takie ciasta w niczym nie odstają od klasycznych, a często są od nich nawet jeszcze smaczniejsze.
Nie wierzysz? To przygotuj nasze ciasto zebra świąteczna, które można nazwać też podrasowanym ciastem raffaello. To idealne połączenie masy kokosowo-śmietankowej i kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki. A spód? Nawet się nie namęczysz, bo wystarczy, że na dnie blaszki ułożysz po prostu herbatniki, najlepiej kakaowe. Jak zrobić to pyszne ciasto bez pieczenia? Poniżej podajemy cały przepis krok po kroku.
Składniki:
Z podanych proporcji przygotujesz ciasto na blachę o wymiarach około 23x23 cm.
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania żelatyny. Zalej ją wodą i odstaw na kilka minut, by napęczniała. Potem podgrzej w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, ale nie doprowadź do zagotowania. Masa powinna stać się płynna. Całkowicie wystudź.
Do dużego naczynia przełóż mascarpone, wlej śmietankę, likier oraz wsyp cukier puder. Mikserem wymieszaj składniki, by powstał gładki i lśniący krem. Do przygotowanej wcześniej żelatyny dodaj dwie łyżki kremu, wymieszaj, a potem dodaj kolejne dwie i znów wymieszaj. W ten sposób zahartujesz żelatynę, dzięki czemu krem się nie rozwarstwi. Krem z dodatkiem żelatyny jeszcze raz zmiksuj, by wszystko się połączyło.
Teraz zacznij układać ciasto. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i na spodzie ułóż pierwszą warstwę herbatników. Posmaruj je dżemem i na nim połóż 1/4 przygotowanego kremu. Potem ułóż kolejną warstwę herbatników, na nich znowu dżem i znowu krem. Na nim ponownie połóż herbatniki, a następnie dżem i masę. Zakończ układanie ostatnią warstwą herbatników i kremu, już bez dżemu. Krem posyp do dekoracji wiórkami kokosowymi. Ciasto bez pieczenia włóż do lodówki na co najmniej cztery godziny, by mogło stężeć, a herbatniki zmięknąć.