Sezon grillowy jest w Polsce powszechnie uwielbiany. To przede wszystkim okazja do spotkania w gronie rodziny lub znajomych w miłych okolicznościach przyrody - zwykle w ogródku, na działce lub nad rzeką czy w okolicznym parku. A czymże byłyby te posiadówki bez wielkiej uczty? Poniżej znajdziesz przepis na prostą sałatkę, która uświetni grillowany posiłek.
Nasza wersja sałatki na grilla doskonale wzbogaci smak grillowanej kiełbasy, karkówki, a nawet kurczaka czy tofu. Świetnie komponuje się niemal z każdym daniem, zapewniając nam przy okazji solidną dawkę witamin i minerałów zawartych w warzywach i owocach. Sałatkę możesz zrobić dzień przed planowanym grillowaniem. Przechowywana w lodówce nie utraci świeżości i smaku, a wręcz przeciwnie - poszczególne aromaty zdążą się przez noc "przegryźć". Warzywna mieszanka idealnie się też sprawdzi jako zdrowy i smaczny dodatek do domowego obiadu.
Składniki:
Marchew, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłko i ogórki z kolei zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij ze składników nadmiar wody i przełóż je do miski. Dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę. Wlej po dwie łyżki oliwy oraz śmietany, a następnie wszystko wymieszaj.
Dopraw sałatkę świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, odrobiną cukru oraz posiekanym koperkiem. Śmiało wzbogać grillowy przysmak o swoje ulubione dodatki. Mogą to być zarówno orzechy, pestki dyni, jak i feta, pomidorki koktajlowe czy seler naciowy. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by dodać nieco więcej "zieleniny" w postaci rukoli bądź roszponki. Całość dokładnie wymieszaj i zaserwuj podczas grilla. Smacznego!