Sezon grillowy nie obędzie się bez tej sałatki. Jest lekka, prosta i idealna na zagryzkę

Większość Polaków rozpoczęła sezon grillowy już kilka tygodni temu. Choć chwilowo pogoda nie dopisuje, to już dziś warto zaopatrzyć się w przepis na sałatkę, która zrobi furorę podczas wiosenno-letniego spotkania na świeżym powietrzu.

Sezon grillowy jest w Polsce powszechnie uwielbiany. To przede wszystkim okazja do spotkania w gronie rodziny lub znajomych w miłych okolicznościach przyrody - zwykle w ogródku, na działce lub nad rzeką czy w okolicznym parku. A czymże byłyby te posiadówki bez wielkiej uczty? Poniżej znajdziesz przepis na prostą sałatkę, która uświetni grillowany posiłek.

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Najlepsza sałatka na wiosenne grillowanie. Zrobisz ją ekspresowo z kilku produktów

Nasza wersja sałatki na grilla doskonale wzbogaci smak grillowanej kiełbasy, karkówki, a nawet kurczaka czy tofu. Świetnie komponuje się niemal z każdym daniem, zapewniając nam przy okazji solidną dawkę witamin i minerałów zawartych w warzywach i owocach. Sałatkę możesz zrobić dzień przed planowanym grillowaniem. Przechowywana w lodówce nie utraci świeżości i smaku, a wręcz przeciwnie - poszczególne aromaty zdążą się przez noc "przegryźć". Warzywna mieszanka idealnie się też sprawdzi jako zdrowy i smaczny dodatek do domowego obiadu.

Składniki:

  • 4 kiszone ogórki,
  • 1 jabłko,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 3 łyżki siekanego koperku,
  • szczypta cukru,
  • oliwa,
  • opcjonalnie: pestki dyni, pokruszone orzechy włoskie, ser feta, rukola lub roszponka.

Warzywno-owocowa sałatka na grilla. Sposób przygotowania

Marchew, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłko i ogórki z kolei zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij ze składników nadmiar wody i przełóż je do miski. Dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę. Wlej po dwie łyżki oliwy oraz śmietany, a następnie wszystko wymieszaj.

Dopraw sałatkę świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, odrobiną cukru oraz posiekanym koperkiem. Śmiało wzbogać grillowy przysmak o swoje ulubione dodatki. Mogą to być zarówno orzechy, pestki dyni, jak i feta, pomidorki koktajlowe czy seler naciowy. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by dodać nieco więcej "zieleniny" w postaci rukoli bądź roszponki. Całość dokładnie wymieszaj i zaserwuj podczas grilla. Smacznego!

Czy sezon na grilla już się u Ciebie rozpoczął?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.