Wielkanoc ma zestaw żelaznych potraw, które co roku muszą pojawić się na stole. To oczywiście jajka faszerowane na przeróżne sposoby, pasztet, mazurki i babki wielkanocne, no i oczywiście on. On, czyli żurek! Zupa, która obok pierogów, chyba najbardziej kojarzy się obcokrajowcom z Polską. I nawet im smakuje, choć trzeba przyznać, że smak ma raczej specyficzny, jeśli ktoś nie jest do niego przyzwyczajony.
W związku z tym, że jest to tak ważna potrawa w wielkanocnym menu, każdy chce, by żurek wyszedł jak najlepiej. Poszukujemy więc przepisu idealnego, który spełni oczekiwania nasze i reszty rodziny. Pomocną dłoń wyciąga Jakub Kuroń, który na swoim blogu kulinarnym podzielił się przepisem na żurek i przekonuje, że jest to "żurek doskonały".
Składniki:
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy kiełbasę. Nakłuwamy ją i wkładamy do garnka z wywarem lub z wodą z przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie) i odkrojoną z boczku skórką. To właśnie ten składnik, jak przekonuje Jakub Kuroń, nada żurkowi wspaniałego, wędzonego aromatu. Gotujemy na niedużym ogniu. Po około 20 minutach kiełbasa powinna być gotowa. Wyjmujemy ją i czekamy, aż wystygnie.
Kroimy boczek w paseczki i podsmażamy go na oleju. W kostkę kroimy cebulę i dodajemy ją do boczku, gdy zrobi się rumiany. Drobno siekamy czosnek i dorzucamy go na patelnię pod koniec smażenia razem z majerankiem. Podsmażamy wszystko jeszcze chwilę i zdejmujemy patelnię z ognia.
Wcześniej przygotowaną białą kiełbasę kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Mięso dodajemy do garnka z wywarem razem z podsmażonymi składnikami oraz z ziemniakami. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki zmiękną i wtedy dodajemy zakwas na żur. Jak zaznacza Jakub Kuroń, jego ilość jest zależna od tego, jak bardzo kwaśna ma być zupa. Im więcej go dodamy, tym oczywiście będzie kwaśniejsza. Na koniec dorzuć chrzan oraz wlej śmietankę. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę żurek, ale już nie zagotowujemy. Gotowy żurek wielkanocny podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Biała kiełbasa to nieodłączny składnik dobrego żurku. W sklepie zastanawiamy się, czy lepiej wziąć parzoną czy surową. Obie białe kiełbasy warto kupić na Wielkanoc, ale dobry żurek wyjdzie tylko na jednej z nich.
Najlepszy żurek wyjdzie, jeśli dodamy do niego surową białą kiełbasę. Tak jak to zrobił Jakub Kuroń. Surowa kiełbasa podczas parzenia lub gotowania w wywarze na żurek odda mu maksimum swojego smaku. Kiełbasa parzona jest już po częściowej obróbce termicznej, dlatego też esencja jej smaku jest już nieco "wypłukana".