Pierogi to nasze flagowe danie, które zyskało ogromną sławę również zagranicą. Jemy je przy różnych okazjach i na rozmaite sposoby. Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Można do nich włożyć praktycznie wszystko: mięso, ser, owoce, różne kasze, szpinak, dynię, pomidory, kapustę i grzyby, ziemniaki, fasolę itp. Można by tak wymieniać bez końca.
Utarło się, że to jedna z najważniejszych potraw wigilijnych. Pierogi na Boże Narodzenie są jak pączki na tłusty czwartek. Muszą być i już. Co jednak powiecie na to, by dodać je też do listy dań na Wielkanoc? Naszym zdaniem to świetny pomysł, a gdy zadbacie o odpowiedni farsz, to wszystko będzie do siebie jak najbardziej pasować. Dlatego podrzucamy wam przepis na pierogi z białą kiełbasą i chrzanem. Brzmi fantastycznie, prawda?
Składniki:
Na ciasto:
Na farsz:
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju, aż się zeszkli. Kiełbasę sparzamy we wrzątku. Po wystygnięciu wyjmujemy ją z osłonki, przekładamy do miski i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Dodajemy do niej cebulę, chrzan, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie.
Robimy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, a następnie wlewamy gorącą wodę razem z tłuszczem (masłem lub olejem). Energicznie zagniatamy, by powstało jednolite, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je cienko. Szklanką wykrawamy kółka. Na każde nakładamy porcję farszu i dokładnie sklejamy brzegi ciasta, żeby pierogi z białą kiełbasą i chrzanem się nie rozpadły.
Wrzucamy je partiami do zagotowanego wrzątku z solą. Wystarczy, że po wypłynięciu będziemy je gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Po ugotowaniu wyławiamy je i odsączamy z wody. Pierogi na Wielkanoc z białą kiełbasą i chrzanem można podawać np. ze skwarkami. Można udekorować je też świeżymi ziołami.