Postaw na stole te pierogi, a zabłyśniesz na Wielkanoc. Rodzina będzie mówić tylko o nich

Pierogi na Wielkanoc mogą być zaskakującą propozycją, ale jak najbardziej są w stanie się obronić. Ba! Z tym farszem, który chcemy wam zaproponować, mają nawet dużą szansę pokonać uwielbiany przez Polaków żurek. Coś nam się wydaje, że gdy raz zrobisz je na Wielkanoc, to staną się stałym punktem świątecznego menu.

Pierogi to nasze flagowe danie, które zyskało ogromną sławę również zagranicą. Jemy je przy różnych okazjach i na rozmaite sposoby. Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Można do nich włożyć praktycznie wszystko: mięso, ser, owoce, różne kasze, szpinak, dynię, pomidory, kapustę i grzyby, ziemniaki, fasolę itp. Można by tak wymieniać bez końca. 

Utarło się, że to jedna z najważniejszych potraw wigilijnych. Pierogi na Boże Narodzenie są jak pączki na tłusty czwartek. Muszą być i już. Co jednak powiecie na to, by dodać je też do listy dań na Wielkanoc? Naszym zdaniem to świetny pomysł, a gdy zadbacie o odpowiedni farsz, to wszystko będzie do siebie jak najbardziej pasować. Dlatego podrzucamy wam przepis na pierogi z białą kiełbasą i chrzanem. Brzmi fantastycznie, prawda?

Zobacz wideo Jak lepić pierogi, by się nie rozpadły? Po obejrzeniu naszego wideo zostaniesz mistrzem

Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem. Ten przepis na Wielkanoc spowoduje u rodziny opad szczęki

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 50 g roztopionego masła (można zastąpić olejem roślinnym),
  • pół łyżeczki soli.

Na farsz:

  • ok. 1,5 kg białej kiełbasy,
  • starty chrzan,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • majeranek do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju, aż się zeszkli. Kiełbasę sparzamy we wrzątku. Po wystygnięciu wyjmujemy ją z osłonki, przekładamy do miski i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Dodajemy do niej cebulę, chrzan, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie.

Robimy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, a następnie wlewamy gorącą wodę razem z tłuszczem (masłem lub olejem). Energicznie zagniatamy, by powstało jednolite, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je cienko. Szklanką wykrawamy kółka. Na każde nakładamy porcję farszu i dokładnie sklejamy brzegi ciasta, żeby pierogi z białą kiełbasą i chrzanem się nie rozpadły.

Wrzucamy je partiami do zagotowanego wrzątku z solą. Wystarczy, że po wypłynięciu będziemy je gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Po ugotowaniu wyławiamy je i odsączamy z wody. Pierogi na Wielkanoc z białą kiełbasą i chrzanem można podawać np. ze skwarkami. Można udekorować je też świeżymi ziołami.

Więcej o: