Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć potraw takich jak: domowej roboty schab bądź szynka, pasztet i jajka na wiele sposobów. Nieodłącznym elementem wiosennego ucztowania jest także zupa. Najczęściej podaje się wtedy klasyczny żurek lub barszcz biały. W niektórych regionach Polski tradycją jest też przyrządzenie zupy chrzanowej. Raz na jakiś czas warto jednak zaskoczyć rodzinę i zaserwować im coś nieco innego. Wielkanocna zupa z poniższego przepisu z pewnością wywołała pozytywne zaskoczenie.
Przygotowanie pysznej zupy na Wielkanoc nie jest zadaniem trudnym. Najpierw trzeba zaopatrzyć się w warzywny wywar, a następnie zagotować go z aromatyczną białą kiełbasą, ziemniakami i kilkoma innymi dodatkami. Cały proces nie zajmie dużo czasu ani nie przysporzy problemów. Podążaj za naszymi wskazówkami, a już wkrótce będziesz się raczyć apetycznie pachnącym i wyglądającym daniem. Powodzenia!
Składniki:
Umyj i obierz ziemniaki oraz marchew. Pokrój warzywa w dość drobną kostkę, a białą kiełbasę w plastry. Przygotuj wysoki garnek i wlej do niego bulion warzywny. Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewki, a także kiełbasę. Całość zagotuj na średnim ogniu. Dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem. Na koniec wrzuć starty chrzan i wymieszaj. Gotuj zupę jeszcze przez ok. 20-30 minut. Gotowe danie zaserwuj z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w ćwiartkę. Możesz je podać w głębokich talerzach lub w specjalnym świątecznym chlebku. Smacznego!