Wygląda jak żurek, ale nim nie jest. Ta aromatyczna zupa na Wielkanoc nie ma sobie równych

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Początek marca to doskonały czas na zaplanowanie świątecznej uczty. W tym roku warto zaskoczyć domowników i gości wyjątkowym daniem. Przypomina nieco tradycyjny żurek, ale smakiem bije go na głowę.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć potraw takich jak: domowej roboty schab bądź szynka, pasztet i jajka na wiele sposobów. Nieodłącznym elementem wiosennego ucztowania jest także zupa. Najczęściej podaje się wtedy klasyczny żurek lub barszcz biały. W niektórych regionach Polski tradycją jest też przyrządzenie zupy chrzanowej. Raz na jakiś czas warto jednak zaskoczyć rodzinę i zaserwować im coś nieco innego. Wielkanocna zupa z poniższego przepisu z pewnością wywołała pozytywne zaskoczenie.

Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Najlepsza zupa na Wielkanoc to ani żurek, ani barszcz biały. W tym wydaniu znika w ekspresowym tempie

Przygotowanie pysznej zupy na Wielkanoc nie jest zadaniem trudnym. Najpierw trzeba zaopatrzyć się w warzywny wywar, a następnie zagotować go z aromatyczną białą kiełbasą, ziemniakami i kilkoma innymi dodatkami. Cały proces nie zajmie dużo czasu ani nie przysporzy problemów. Podążaj za naszymi wskazówkami, a już wkrótce będziesz się raczyć apetycznie pachnącym i wyglądającym daniem. Powodzenia!

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 500 g kiełbasy białej,
  • 500 g ziemniaków,
  • 100 g tartego chrzanu,
  • 2 marchewki,
  • majeranek,
  • pieprz i sól.

Wielkanocna zupa na bulionie i białej kiełbasie. Sposób wykonania

Umyj i obierz ziemniaki oraz marchew. Pokrój warzywa w dość drobną kostkę, a białą kiełbasę w plastry. Przygotuj wysoki garnek i wlej do niego bulion warzywny. Dodaj pokrojone ziemniaki i marchewki, a także kiełbasę. Całość zagotuj na średnim ogniu. Dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem. Na koniec wrzuć starty chrzan i wymieszaj. Gotuj zupę jeszcze przez ok. 20-30 minut. Gotowe danie zaserwuj z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w ćwiartkę. Możesz je podać w głębokich talerzach lub w specjalnym świątecznym chlebku. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.