Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych smakołyków, takich jak sałatki, jajka, wędliny i słodkie, wypieki. Ważnym punktem jest także świąteczny obiad - wówczas na stole warto położyć obłędną karkówkę w niewyobrażalnie soczystej odsłonie. Odpowiednio podana zrobi wrażenie nawet na najbardziej wymagających.
Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?
Rewelacyjna pieczeń wielkanocna, czyli karkówka w soczystej odsłonie
Świąteczny obiad musi być wyjątkowy, uroczysty i pięknie podany. W tej roli doskonale sprawdzi się odpowiednio przygotowane i doprawione mięso. Do wyboru mamy wiele smakowitych partii, jednak karkówka nie tylko każdemu zasmakuje, ale i świetnie zaprezentuje się na odświętnym stole wśród żurku i innych smakowitości.
Sekretem soczystej pieczeni z karkówki jest przede wszystkim marynata oraz sposób pieczenia. Jeśli chcemy uniknąć suchego jak wiór mięsa, warto sięgnąć po naczynie żaroodporne lub rękaw do pieczenia. Istotna jest też marynata m.in. z kminu, musztardy i czosnku. Tu warto pożegnać pośpiech - mięso powinno kilka godzin poleżakować w przyprawach. Na koniec wszystko ląduje na poduszeczce z warzyw i gotowe!
Karkówka w obłędnej marynacie - idealny obiad na Wielkanoc
Składniki:
- 1,5 kg karkówki wieprzowej,
- oliwa z oliwek,
- łyżka miodu,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- łyżeczka sosu sojowego,
- kmin rzymski,
- suszona papryka,
- 4 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- świeża zielenina,
- 4 cebule,
- 4 marchewki,
- pół pora,
- pietruszka,
- czerwona papryka.
Sposób przygotowania:
- Karkówkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Przygotuj marynatę. Połącz miód, musztardę, oliwę, sojowy sos i wszystkie przyprawy. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Takim sosem natrzyj dokładnie mięso - włóż je na kilka godzin do lodówki.
- Po tym czasie pokrój wszystkie warzywa w kostkę lub słupki i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Na poduszce z kolorowych warzyw ułóż karkówkę. Piecz w 180 stopniach pod przykryciem przez około dwie godziny. Przed końcem czasu ściągnij pokrywkę, by mięso ładnie się opiekło z wierzchu.
- Karkówkę podawaj z ulubionymi dodatkami np. puree ziemniaczanym. Na koniec udekoruj mięso posiekaną zieleniną.