Pasztet z dzika i bażanta
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Dziczyzna - 25 dag mięsa dzika bez kościWołowina - 20 dag mięsa bez kościWątróbka wieprzowa - 10 dagWątróbka drobiowa - 15 dagBoczek - 25 dag surowegoSzpinak mrożony - 15 dagCebula - 1Jajka - 2Olej rzepakowy - 4 łyżkiJałowiec - 8 zmiażdżonych jagódGałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki startejPieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki do kawySól - 1.5 łyżeczkiBażant - 10 dag mięsa bez kości
-
Do przygotowania formy:
Masło - 1 łyżkaSłonina - 5 dag
-
Marynata:
Cytryna - 1Wino czerwone - 1 szklankaCebula - 1Seler korzeniowy - 5 dagPietruszka - 1Czosnek - 2 ząbkiPieprz czarny w ziarnach - 8 ziarenZiele angielskie - 8 ziarenJałowiec - 15 jagódGoździki - 3Liść laurowy - 2Rozmaryn suszony - 1/2 łyżeczki do kawyMajeranek suszony - 1/2 łyżeczki do kawy
-
Sos jeżynowy:
Jeżyny - 40 dag (mogą być mrożone)Bulion wołowy - 1/4 szklankiWiśniówka - 2 łyżkiMiód pszczeli - 1/2 łyżeczkiImbir - 1/4 łyżeczkiSól - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj marynatę: cytrynę wyszoruj w gorącej wodzie, opłucz, obierz, starannie oczyść z białej skórki i pokrój na cienkie plasterki. Warzywa obierz, umyj i cienko pokrój, dodaj przyprawy i ugotuj. Następnie dodaj plasterki cytryny, wlej wino i zagotuj.
Przygotuj sos: jeżyny rozmroź, zmiksuj z bulionem i przetrzyj przez sito. Wymieszaj z wiśniówką, przypraw mielonym imbirem i solą.
Mięso wołowe oraz dzika oczyść z błon i powięzi, umyj, zalej ostudzoną marynatą i pozostaw w chłodzie na dwa dni. Potem wyjmij z marynaty i pokrój w kostkę. Boczek drobno pokrój, wątrobę umyj i pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w plasterki, zeszklij na połowie oleju razem z boczkiem, dodaj mięso i uduś. W połowie czasu duszenia dodaj wątrobę.
Następnie zmiksuj, do masy wbij jajko, dopraw połową jałowca i gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem, wymieszaj. Na pozostałym oleju podsmaż mięso bażanta oraz wątróbki drobiowe i również zmiksuj. Dodaj rozmrożony szpinak, wbij jajko, przypraw resztą jałowca i gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem i wymieszaj.
Formę wysmaruj masłem, na dnie ułóż kratkę z cieniutkich pasków słoniny, wyłóż na to masę z mięsa wołowego i dzika, a na nią - masę z bażanta. Wyrównaj powierzchnię i piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Podawaj z sosem jeżynowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory