żeby rosół nie był mętny
-
Rosół wyszedł mętny, a ty nie wiesz, co robić? Być może błąd popełniasz już na starcie
Mętny rosół nie jest czymś, na widok czego skaczemy z radości. Każdy, kto go robi, chciałby, żeby miał piękny kolor i był klarowny. Wtedy od razu wygląda bardziej apetycznie. Trzeba jednak wiedzieć, co robić (albo czego nie robić), by uzyskać taki...
-
Robisz rosół i uparcie usuwasz szumowiny? Podpowiemy, czy warto się z tym męczyć
Jeśli regularnie gotujesz rosół lub inne zupy na wywarze mięsnym, na pewno doskonale znasz takie zjawisko, które starsze gospodynie nazywają "szumieniem". Po pewnym czasie na powierzchni zaczyna zbierać się piana, którą uparcie usuwamy sitkiem lub...
-
Rosół znów wyszedł zbyt mętny? Wszystko przez ten błąd! Uratuje cię trik znanych kucharzy
Jaki powinien być rosół? Przede wszystkim wyrazisty w smaku, odpowiednio tłusty i... klarowny. Niestety nie każdy wie, co zrobić, by wywar był przejrzysty i o pięknym, złotym zabarwieniu. Jak się okazuje, wystarczy dolać odrobinę czegoś, co każdy ...