Przegląd najlepszych karnawałowych przekąsek na słodko. W menu m.in. frittelle di vento oraz pączki z ziemniaków

Karnawał w pełni. W tym okresie chętniej wychodzimy na imprezy lub organizujemy je we władnych domach. Jeśli należycie do drugiej grupy, ten artykuł jest dla was. Prezentujemy przegląd najlepszych karnawałowych przekąsek, które zachwycą waszych gości.
Faworki Faworki Fot. Shutterstock/Dzimitry1991

Faworki

Niezależnie od tego, czy nazywacie je faworkami, czy chrustami, te przysmaki muszą zagościć na karnawałowym stole. Wiele osób zajada się nimi głównie w tłusty czwartek, ale sezon na faworki trwa przez cały karnawał. Jak je zrobić? Przygotowanie jest naprawdę proste.

Faworki - przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 3 całe jajka,
  • 1/3 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 70 g miękkiego masła,
  • 1 łyżka spirytusu (zamiennie można dodać wódkę lub pominąć alkohol),
  • 1 łyżka octu,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jajka oraz żółtka miksujemy, aby powstała masa z pęcherzykami powietrza. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy miękkie masło, śmietanę, spirytus, ocet, cukier oraz sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie zawijamy je w folię lub w czystą bawełnianą ściereczkę i odstawiamy na godzinę. W tym czasie ciasto zmięknie i będzie łatwiejsze do wałkowania.
  2. Następnie rozwałkujemy ciasto kilkukrotnie, aby się dobrze napowietrzyło. Po ostatnim wałkowaniu placek powinien mieć około 3 mm grubości. Nożem lub radełkiem kroimy go w paski o szerokości około 2 cm. W każdym pasku robimy pionowe nacięcie w środku. Następnie łapiemy końcówkę faworka i przewlekamy go przez nacięcie, by ciasto się wywinęło. Przygotowujemy tak każde ciasteczko.
  3. Tłuszcz rozgrzewamy w dużym garnku. Faworki smażymy porcjami (pamiętajmy, aby nie wrzucać zbyt dużo faworków naraz - gdy temperatura oleju się za bardzo obniży, ciasto nasiąknie tłuszczem i nie usmaży się dobrze) około minuty (aż się lekko zrumienią) po każdej stronie. Następnie przekładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone faworki posypujemy cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z: Faworki - przepis na chrust w sam raz na karnawał i tłusty czwartek

Jeśli wolicie najprostsze rozwiązania, faworki możecie zrobić również z ciasta francuskiego. To idealna przekąska szczególnie wtedy, gdy nie macie zbyt wiele czasu. Przepis: Faworki z ciasta francuskiego.

Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich... pączki! Testujemy przepis Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich... pączki! Testujemy przepis Fot. Redakcja

Pączki z ziemniaków

Jeśli jesteście fanami pączków, a dodatkowo macie w domu trochę ziemniaków z obiadu, ten przepis jest dla was. Okazuje się bowiem, ze warzywa te nadają się nie tylko do dań wytrawnych, lecz także do deserów. Sprawdźcie, jak zrobić pączki z ich dodatkiem.

Pączki z ziemniaków - przepis

Składniki:

  • 200 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków (nie powinny być bardzo kleiste i żółte, najlepsze są mączyste)
  • 1/2 kg mąki pszennej (warto użyć tej specjalnej do pączków - jest bardzo delikatna i lekka, dzięki czemu pączki też takie będą)
  • 80 g roztopionego masła
  • 50 ml mleka
  • 7 g drożdży instant lub 25 drożdży świeżych
  • 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
  • ok. 60 g drobnego cukru (można dać nieco mniej lub więcej, w zależności od tego, jak
  • bardzo słodkie pączki lubimy i jak słodkie będzie nadzienie)
  • 1 laska wanilii (w oryginale: skórka starta z pomarańczy lub cytryny)
  • łyżka wódki lub ekstraktu waniliowego domowej roboty

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia (najlepiej olej rzepakowy lub smalec)
  • cukier puder do oprószenia
  • dowolny farsz do nadziewania pączków (u nas konfitura wiśniowa)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy i odstawiamy.
  2. Masło mieszamy z mlekiem i ziarenkami z laski wanilii lub skórką startą z owoców cytrusowych (laskę bez nasionek możemy na przykład włożyć do pojemnika z cukrem, dzięki czemu uzyskamy domowy cukier waniliowy). Do ciepłego (ale nie gorącego płynu) dodajemy świeże drożdże i pół łyżeczki cukru (drożdże instant możemy po prostu od razu wymieszać z mąką). Mieszamy i czekamy, aż się roztopią, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki, ponownie mieszamy i czekamy, aż zaczyn zacznie 'rosnąć' (to powinno zająć około 10-15 minut).
  3. Zaczyn, ziemniaki, jajka, cukier, wódkę i mąkę wyrabiamy na gładkie ciasto lub miksujemy za pomocą miksera z końcówką w kształcie haka. Uwaga: ciasto na pączki jest nieco luźniejsze od zwykłego ciasta drożdżowego. To normalne, nie dodajemy mąki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1,5 godziny.
  4. Po tym czasie z ciasta formujemy pączki o wadze ok. 50 g. Możemy nadziewać je dowolnym nadzieniem, ale można zostawić je bez dodatków lub nadziać już po usmażeniu.
  5. Uformowane w kulkę pączki lekko spłaszczamy i układamy na wysypanej mąką stolnicy pod przykryciem (np. z czystej ściereczki). Powinny pod nią leżeć przez ok. 25-30 minut, aż nieco urosną.
  6. W tym czasie w sporym garnku rozgrzewamy olej (powinno go być na tyle dużo, żeby pączki nie dotykały dna, tylko unosiły się swobodnie). Jeśli nie mamy termometru kuchennego, do gorącego oleju wrzucamy kawałek chleba. Jeśli zarumieni się w ciągu mniej więcej minuty, temperatura tłuszczu jest idealna.
  7. Pączki smażymy z obu stron, aż będą złociste. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych lub kratce. Kiedy ostygną, możemy oprószyć je cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z: Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich doskonałe i długo świeże... pączki. Testujemy przepis

Frittelle di vento Frittelle di vento Fot. Shutterstock/Happy window

Frittelle di vento

Oto gratka dla wielbicieli pączków w wersji mini. Niewielkie pączuszki to idealna przekąska na imprezę karnawałową. Ich niewielki rozmiar sprawia, że goście chętnie sięgają po kolejne kuleczki. Jak je zrobić? Przepis jest naprawdę prosty.

Frittelle di vento - przepis

Składniki:

  • 250 ml mleka 3.2 proc.
  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru
  • szczypta soli
  • 85 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • olej lub oliwa do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania
  • woda różana 

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlewamy mleko, następnie dodajemy masło, cukier i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy za jednym zamachem całą mąkę, po czym odsuwamy garnek z ognia i energicznie mieszamy trzepaczką, aż do powstania zwartego ciasta.
  2. Następnie przekładamy ciasto do dużej miski i bijemy tłuczkiem od moździerza tak długo, aż całkiem ostygnie, około 10 min.
  3. Dodajemy kolejno jajka, ciągle mieszając. Jeszcze raz ubijamy ciasto trzepaczką, aż będzie lśniące i zacznie się ciągnąć. Odstawiamy na kilka minut.
  4. W rondlu podgrzewamy olej lub oliwę, a gdy uzyska średnio gorącą temperaturę, nabieramy łyżeczką porcje ciasta, wkładamy do gorącego tłuszczu i smażymy na złoty kolor.
  5. Wyjmujemy je bardzo ostrożnie, bo są szalenie delikatne. Posypujemy dużą ilością cukru pudru i lekko skrapiamy wodą różaną.

Przepis pochodzi z: Frittelle di vento

Poza wyjątkowymi przekąskami, chcielibyście zachwycić swoich gości również w inny sposób? Zobaczcie nasze myki na efektowne akcenty imprezowe.

Haps Różyczki Haps Różyczki gazeta.tv

Róże karnawałowe

Karnawałowe róże to przekąska, która nie tylko smakuje wyśmienicie, lecz także apetycznie wygląda. W dodatku przygotowuje się je naprawdę prosto. Jedynym problemem może być powstrzymanie się przed zjedzeniem ich zanim przyjdą goście.

Róże karnawałowe - przepis

Składniki:

  • 350 g mąki tortowej
  • 5 żółtek
  • 2-3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 50 g zimnego masła
  • 4 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • cukier puder

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia (lub smalec)
  • cukier puder
  • dżem wiśniowy (z całymi wiśniami)
  • 3 okrągłe foremki o różnej średnicy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka, spirytus, sól oraz 2 łyżki śmietany. Siekamy składniki nożem, aby wstępnie je wymieszać nie ogrzewając ich jednocześnie dłońmi. Następnie szybko zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się kruszyć, dodajemy jeszcze jedną łyżkę śmietany. Przekładamy ciasto na stolnicę i przez kilka minut uderzamy je wałkiem. Dzięki temu wtłoczymy do niego dużą ilość powietrza, a podczas smażenia na faworkach zaczną pojawiać się pęcherzyki.
  2. Na oprószonej mąką stolnicy bardzo cienko wałkujemy ciasto. Wycinamy w nim krążki trzech różnych wielkości. Nacinamy brzegi krążków w 4-5 miejscach i układamy je w stosiki po trzy - od największego do najmniejszego. Środek stosików bardzo mocno ściskamy palcem, aby wszystkie warstwy porządnie się zlepiły.
  3. Tak przygotowane róże wkładamy na rozgrzany, głęboki olej i smażymy, aż ciasto się zrumieni. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.
  4. W środek każdej róży nakładamy po jednej wisience i oprószamy całość cukrem pudrem. 

Przepis pochodzi z: Róże karnawałowe

Ptysie i eklerki Ptysie i eklerki Fot. Shutterstock/HELMI MASHURI

Ptysie i eklerki

Nie ma karnawału bez słodkich ptysiów przełożonych kremem albo podłużnych eklerków oblanych czekoladą. Można kupić je w każdej cukierni - a można też zrobić samodzielnie. Z pewnością wyjdzie taniej, a w wielu przypadkach znacznie smaczniej. 

Ptysie i eklerki - przepis

Składniki:

  • 300 ml wody
  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 4 jajka

Dodatkowo:

  • rękaw cukierniczy
  • bita śmietana
  • gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

  1. Wodę i masło umieszczamy w niewielkim garnku i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i dosypujemy mąkę. Mieszamy energicznie aż wszystkie składniki połączą się w jednolite ciasto i całość zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zdejmujemy garnek z ognia, przekładamy ciasto do miski i odstawiamy na 10-15 minut do ostygnięcia. Do ostudzonej masy wbijamy po jednym jajku, dokładnie miksując za każdym razem do całkowitego połączenia składników.
  2. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Odcinamy końcówkę rękawa cukierniczego tak, aby powstał otwór o średnicy 1,5 centymetra. Wyciskamy bezpośrednio na blaszkę około 8 centymetrowe paski ciasta na eklerki oraz niewielkie, okrągłe porcje ciasta na ptysie. Zachowujemy dość duże odstępy, ponieważ podczas pieczenia ciasto znacząco urośnie.
  3. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza i dopiekamy kolejne 15 minut. Ostudzone ptysie i eklerki przekrawamy na pół i przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy do środka bitej śmietany. Z wierzchu polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą.

Przepis pochodzi z: Eklerki i ptysie - rosną jak na drożdżach, chociaż ich nie mają w składzie

Mini pączki Mini pączki Haps.pl

Mini pączki na serku homogenizowanym

Oto kolejna propozycja dla wielbicieli małych pączuszków. Do przygotowania tych słodkości, wykorzystaliśmy serek homogenizowany. Dzięki niemu, kuleczki są puszyste i bardzo smakowite. Jak je zrobić? Przepis jest mega prosty - z ręką na sercu.

Mini pączki na serku homogenizowanym - przepis

Składniki:

  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Serek homogenizowany i jajka umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy. Przesiewamy do miski mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz odrobiną soli i mieszamy na jednolitą masę.
  2. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Natłuszczoną łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta i wrzucamy je bezpośrednio na rozgrzany olej. Smażymy około 2-3 minut, aż pączki nabiorą złotobrązowego koloru.
  3. Usmażone pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie obtaczamy w drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem.

Przepis pochodzi z: Mini pączki na serku homogenizowanym

Zobacz również: