Jak namoczyć suszone grzyby? To zależy od rodzaju
W przypadku niektórych grzybów, np. podgrzybków i prawdziwków, te suszone mają znacznie silniejszy aromat niż świeże. Dotyczy to także wody, która zostaje po ich namoczeniu, dlatego, jeśli ktoś chce, można ją również dodać do potrawy, by wzmocnić jej smak i piękny zapach.
W jaki sposób moczymy grzyby?
Garść suszonych grzybów zalewamy chłodną, ale nie bardzo zimną, wodą. Niewielka ilość wystarczy, by nie wypłukać całkowicie aromatu. W przypadku różnych gatunków grzybów moczenie może zająć od kilku do kilkunastu godzin, a nawet całą noc. Przykładowo, podgrzybki i prawdziwki mogą zacząć mięknąć już po około dwóch godzinach leżenia w wodzie.
Zaleca się od czasu do czasu mieszanie grzybów, by wszystkie były zanurzone w wodzie. Gdy już uznamy, że grzyby dostatecznie zmiękły, delikatnie odciskamy je z wody. Jak już wcześniej wspominaliśmy, warto nie wylewać odciśniętej wody, gdyż możemy jej później jeszcze użyć. Należy mieć na uwadze, by woda była czysta, bez osadu i piasku, który mógł być na grzybach.
Zakupy czy grzybobranie?
Tak namoczone grzyby możemy dodawać do przygotowywanych przez siebie potraw - pierogów, uszek, kapusty. To właśnie grzyby są zapewne jednym z aromatów, które kojarzą nam się z gotowaniem i świętami. Warto zadbać o własne zapasy już jesienią, zbierając i susząc grzyby, by były gotowe na Boże Narodzenie. Oczywiście, można też kupić gotowe mieszanki, jeśli grzybobrania nie są atrakcyjną opcją.
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
-
Cruffiny to połączenie muffinów i croissantów. Efekt? Niebo w gębie
-
Kolejny genialny trik z internetu? Tortilla burger to teraz hit. Próbowaliście?
-
Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne
- Nowość w portfolio Milka & Oreo - ciastka Milka Oreo Sensations
- Restauracja Magdy Gessler otwarta pomimo zakazu. Restauratorka: "Nie zgadzam się z postanowieniem"
- Zainspiruj się warzywnie z Bonduelle!