Sałatka z tuńczykiem warstwowa nie tylko jest bardzo smaczna, ale także ładnie się prezentuje. Podczas jej przyrządzania warto zadbać o połączenie kolorystyczne. Nakładając zaś porcję takiej sałatki, koniecznie trzeba sięgać po składniki do samego dna, by niczego nie przeoczyć. Jak zrobić taką sałatkę? Czy sałatka warstwowa z tuńczykiem i ryżem to jedyne rozwiązanie? Podpowiadamy kilka pomysłów!
Składniki:
Ryż ugotuj do miękkości z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przepłucz go zimną wodą. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupki. Białka pokrój w kostkę, a żółtka pokrusz do miski. Tuńczyka odlej z zalewy i rozdrobnij widelcem. Żółty ser oraz ogórki konserwowe pokrój w kostkę, cebulę natomiast – w piórka. Kukurydzę odlej z zalewy. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym i dopraw odrobiną soli i pieprzu do smaku. Do dużej miski wkładaj kolejne warstwy sałatki: kukurydzę, pokrojone białko, warstwę sosu majonezowego, cebulę, tuńczyka, ogórki, ser, warstwę majonezu i pokruszone żółtko.
Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek. Żółtka pokrusz, a białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Żółtka odstaw, a białka wymieszaj z 2 łyżkami majonezu i 2 łyżkami jogurtu. Ser również zetrzyj na tarce, wymieszaj z majonezem i jogurtem (po 1 łyżce). Cebulę, paprykę i ogórki pokrój w drobną kostkę. . Paprykę dodaj do masy serowej. Tuńczyka odlej z zalewy, dodaj do niego majonez, cebulę i ogórka, wymieszaj. Ułóż dziewięć krakersów w trzech rządkach. Najpierw wyłóż masę z sera żółtego, przykryj kolejną warstwą krakersów. Wyłóż tuńczyka i połóż na nim kolejną warstwę krakersów. Na wierzch wyłóż masę z białkami, posyp pokruszonymi żółtkami i posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz również nasz przepis na prostą warstwową sałatkę z tuńczyka na krakersach:
Składniki:
Marchewkę ugotuj do miękkości (ale nie pozwól, aby się rozgotowała). Przestudź ją i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i również pokrój w kostkę. Pora posiekaj drobno i przelej wrzątkiem. Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem. Z zalewy odlej również kukurydzę. Ogórki kiszone posiekaj w drobną kostkę, a jogurt wymieszaj z majonezem oraz solą i pieprzem.
W dużej misce układaj kolejno warstwy: jajka, pora, marchewkę, warstwę sosu majonezowego, tuńczyka, ogórki i kukurydzę. Po wierzchu posmaruj sosem majonezowym i posyp posiekanym drobno szczypiorkiem